Iz Tužilaštva BiH tvrde

Objavljivanjem nepotvrđene optužnice u predmetu 'Respiratori' počinjene su brojne nezakonitosti

Front08.12.20, 13:22h

Objavljivanjem nepotvrđene optužnice u predmetu 'Respiratori' počinjene su brojne nezakonitosti
Tužiteljstvo BiH će o navedenom upoznati Agenciju za zaštitu ličnih / osobnih podataka (AZOP) BiH od koje će biti zatraženo poduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u pogledu sankcioniranja objelodanjivanja ličnih / osobnih podataka osumnjičenih osoba i svjedoka

 

Povodom objavljivanja u javnosti optužnice ili dijelova optužnice Tužiteljstva BiH protiv osumnjičenih Fadila Novalića i dr., Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine informira medije i javnost o slijedećem:


1)      Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba u ovom predmetu u dane 30.11. do 02.12.2020. godine kojom prilikom je osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče, u medijima je objavljen dio tog zapisnika, lažno prikazan kao „nacrt optužnice“.

 

2)      Nakon što je Tužiteljstvo BiH sačinilo i dostavilo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu broj: T20 0 KTO 0018837 20  od 04.12.2020. godine protiv osumnjičenih Fadila Novalića i dr., optužnica je objavljena u medijima, a sadržajem objave obuhvaćeni su i lični / osobni podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka;

 

Osim što je navedenim nezakonitim postupanjem javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem  medijima nepotvrđene optužnice počinjene su brojne nezakonitosti u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih / osobnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka. 

 


Navedenim postupcima je narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka.

 

Tužiteljstvo BiH svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz kaznenog spisa shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu.

 

Obavještavamo javnost da će radnje činjenja dostupnim ili ustupanja dokumenata i podataka iz spisa, a za koje se saznalo ili došlo u okviru sudskog postupka, a koji se po zakonu ne smiju učiniti dostupnim, biti predmetom žurne istrage, zbog osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo – Povreda tajnosti postupka iz članka 237. KZBiH.

 


Nadalje, Tužiteljstvo BiH će o navedenom upoznati Agenciju za zaštitu ličnih / osobnih podataka (AZOP) BiH od koje će biti zatraženo poduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u pogledu sankcioniranja objelodanjivanja ličnih / osobnih  podataka osumnjičenih osoba i svjedoka.
 


O svemu navedenom će biti žurno obavještene i domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije visoke razine, te će biti zatraženo njhovo žurno uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na ovom predmetu kako bi se spriječile zlouporabe u postupku.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!