Devet mjeseci nakon smrti istaknutog člana SDP-a

Evropski sud za ljudska prava utvrdio: BiH je diskriminisala Svetozara Pudarića

Front08.12.20, 13:22h

Evropski sud za ljudska prava utvrdio: BiH je diskriminisala Svetozara Pudarića
Poslije presuda kao što su Sejdić i Finci, Zornić, Šlaku, ovo je još jedna presuda Evropskog suda za ljudska prava

 

Evropski sud za ljudska prava je danas, u predmetu Pudarić protiv BiH, donio Presudu kojom je utvrdio da je Bosna i Hercegovina diskriminisala Svetozara Pudarića u vezi sa pravom na kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda s teritorije FBiH.

 

- Presuda Pudarić protiv BiH ukazuje da odredba člana V Ustava BiH ne zadovoljava standarde zabranjene diskriminacije iz člana 1. Dopunskog protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju jer ne garantuje političku ravnopravnost njenih građana - saopćio je advokat Nedim Ademović.

 

Poslije presuda kao što su Sejdić i Finci, Zornić, Šlaku, ovo je još jedna presuda Evropskog suda za ljudska prava koja je potvrdila da je Ustav BiH diskriminatoran za mnoge građane BiH, jer im uskraćuje prava političke participacije u javnoj vlasti samo i isključivo zbog njihove etničke (ne)pripadnosti, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!