DEPO PULS/ REZULTATI NOVE ANKETE

Strah ili oprez, čak 28 posto uopće ne želi da je primi: Šta misle građani o vakcini protiv COVID-19?

Hronika06.12.20, 13:35h

Strah ili oprez, čak 28 posto uopće ne želi da je primi: Šta misle građani o vakcini protiv COVID-19?
Građani, iako svjesni nužnosti ulaska u proces vakcinacije, imaju u velikoj mjeri oprez ili čak strah od nje. Takoje u anketi DEPO Portala samo 49,6 posto učesnika dalo odgovor da će odmah primiti vakcinu, drugi imaju određeni oprez ili čak strah

 

Nova anketa DEPO PULS-a bila je posvećena odnosu građana, odnosno čitalaca i pratilaca DEPO Portala prema vakcini protiv COVID-19.


Kao što je poznato, nakon grozničavog čekanja rezultata u razvoju ove vakcine koja treba da zaustavi globalnu pandemiju koja je blokirala čitav svijet, odnijela već preko milion i po ljudskih žrtava i zaustavila svjetsku ekonomiju, ovih dana je u Rusiji počelo zvanično vakcinisanje stanovništva, a isto se očekuje u Velikoj Britaniji i potom u čitavom svijetu.

 

BiH, kao i sve zemlje svijeta, čeka vakcinu i već su u toku pripreme oko njene nabavke za stanovništvo. Još se tačno ne zna kada će biti dostupna u našoj zemlji, ali je izvjesno da će stići i biti stavljena kao glavno sredstvo borbe za zaustavljanje epidemije.


Nas je zanimao odnos građana prema vakcini, to jest da li su spremni za ovaj oblik borbe protiv COVID-a i primiti je.


I naša pitanja u anketi su bila tako formularana; zanimao nas lični odnost građana prema ovome pitanju.


Tako je 49,5 posto učesnika u anketi izabralo odgovor „odmah ću je primiti“. To pokazuje da oko polovina građana, bar što se čitalalaca DEPO Portala tiče, više uopće nema dilemu oko ovoga pitanja. Ovo su oni koji vjeruju u moć nauke i zdravstvenog sistema, ali je na ovaj stav zasigurno utjecala i dugostrajnost krize. Naprosto, veliki broj građana želi da se ovo čim prije završi i uradit će sve što im preporučuju zdravstvena struka i nauka.


Ipak, veliki je broj i onih koji imaju nešto drugačiji odnos prema ovome pitanju. Tako je 12 posto ispitanih odgovorilo "primit ću je ako budem morao". Ovaj odgovor implicira neku vrstu opreza, čak straha prema vakcini, ali se ona prihvata kao nužnost.

 
Čak 28 posto ima vrlo kategoričan stav o vakcini – „ne želim da je primim“, dok 10,6 posto odgovara – „nemam još stav o tome“. Za prepostaviti je da i ovih 10,6 posto ima u suštini negativan ili krajnje oprezan stav o primjeni vakcine na sebi.

 

vakcina-anketa


Sve ovo pokazuje da građani, iako svjesni nužnosti ulaska u proces vakcinacije, imaju u velikoj mjeri oprez ili čak strah od nje.


Sve ovo otvara i druga pitanja. Jedno od onih oko čega će se sigurno lomiti koplja jeste da li će vakcinacija protiv COVID-19 biti obavezna, ali to će biti tema neke od naših anketa u skoroj budućnosti.


U anketi je učestvovalo 948 čitalaca ili pratilaca DEPO Portala.


(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još