Problemi s 'lojalnim' kadrovima

SDA na prekretnici: 'Ako Zvizdić ostane u stranci, bit će politički marginalac i moralni invalid'

Front04.12.20, 14:43h

SDA na prekretnici: 'Ako Zvizdić ostane u stranci, bit će politički marginalac i moralni invalid'

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Izetbegović komentirao odlazak 13 anesteziologa: 'Znate, ja živim sa direktoricom KCUS-a, nije problem u Sebiji...'

Mislim da se vještački pravi afera i da je cilj naravno SDA. Nije ovdje probl...

Otkud Izetbegoviću i Čoviću, ili bilo kojoj dvojici drugih, legitimitet da sami odlučuju o sudbini BiH?!

Dakle, bez obzira na njihove startne pregovaračke pozicije i bez obzira na kr...

Već odavno na dvoru smrdi: Šta je direktorica Izetbegović učinila da popravi stanje koje su opisali anesteziolozi?!

Upravo zbog toga svjedočimo novom talasu odlazaka vrijednih ljekara s KCUS-a ...

Marić nakon što su SAD uništile 'malina' respiratore: 'Ta će Ameri, ja ipak više vjerujem Fadilu i profesorici doktorici

Amerika nije uvrstila "malina" respiratore ACM812A na listu odobrenih uređaja...

Skupština KS danas potvrđuje tri ministra, SDA ne želi otkriti kada će uputiti apelaciju

Iz Kluba SDA upozoravali su Vladu KS i većinu u Skupštini da Zakon ne usvajaj...

Strategija odbrane bošnjačkog režima: Komšić i Efendić prihvatljivi su Izetbegoviću jer neće hapsiti ‘krupne ribe’ za kriminal

Zašto je ovakav konglomerat političkih figura prihvatljiv bošnjačkom mainstre...

Efendić otkrio šta mu je rekao Hasan Čengić, šta misli o Izetbegovićevoj izjavi o 'crnom košarkašu' i zašto nije otišao u 'trojku'

Ja sam vjerovao da će se pokazati na izborima da to što se radi nije dobro. I...

Naš narod voli SDA, ali jedan dio je ljut - opravdano... Stranka je bila na historijskom minimumu u vrijeme...

Taj period je u značajnoj mjeri bio period primitivizacije i deintelektualiza...

Efendić: 'Nisam ja zreo za Predsjedništvo, Silajdžić bi bio koristan... Sebija nikada nije trebala biti direktorica KCUS-a!'

Izetbegovićeva izjava o “nekom crnom igraču” nije bila primjerena! Sportski ž...

Skandal u Gradskom vijeću: Fuad Kasumović poručio vijećnici SDA - svaka joj šamara traži!!!

Nakon toga, za govornicu je stala Emina Tufekčić, koja se obratila predsjedav...

24 SATA

Kažu da sam papak... Pa što me onda slušaš?! Opet bih napravio (korona) dernek, snimak što je procurio - to nije moj nivo!

Antifašističko, demokratsko i slobodarsko Sarajevo: U Historijskom muzeju otvorena izložba 'Buđenje solidarnosti'

Multimedijalna izložba 'Antifa 2.0' otvorena u galeriji Mak u Sarajevu

Kraj snova o prekrajanju bh. granica, EU objavila svoj 'Non paper': BiH se pomjera od Daytona ka Briselu...

Analitičari tvrde da su odnos prema korupciji, afere, autokratija i nepotizam glavni uzroci sukoba unutar SDA, koji su znatno oslabili najuticajniju bošnjačku stranku. Kakve bi mogle biti posljedice?

 

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Samir Huseinović

 

SDA se suočava sa ozbiljnim unutrašnjim previranjima, a sve je kulminiralo lošim rezultatima na lokalnim izborima u Sarajevu. Ovu stranku već duže vrijeme pogađa i "osipanje" kadrova. Aljoša Čampara (aktuelni ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo), Elmedin Konaković (lider Naroda i pravde), Senad Šepić (predsjednik Nezavisnog bloka) neki su od uticajnih kadrova koji su napustili SDA ili su isključeni iz stranke. Zajednička im je kritika na račun predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije Izetbegović, potpredsjednice Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu i direktorice Kliničkog centra u glavnom gradu BiH.

 

Nakon poraza SDA na loklanim izborima u Sarajevu, Aljoša Čampara je kazao da "Bakir i Sebija Izetbegović trebaju podnijeti ostavke". Senad Šepić prognozira da će iz SDA otići i Denis Zvizdić (čelnik Predstavničkog doma Parlamenta BiH) i Semir Efendić (načelnik Općine Novi Grad Sarajevo) te da će "udružena opozicija" na općim izborima 2020. godine pobijediti SDA "koju su Bakir i Sebija nepovratno uništili".

 

Turbulencije unutar SDA nisu nova pojava

 

Najteži udarac SDA je pretrpjela još 1996. godine kada stranku napušta Haris Silajdžić (kasnije osnivač i lider Stranke za BiH). Nakon smrti osnivača i predsjednika SDA Alije Izetbegovića 2003. godine, nije bilo lako osigurati unutarstranačku koheziju. "U tome je uspio Sulejman Tihić (1951-2014) koji je na poziciji šefa SDA naslijedio Aliju i na stranačkom kongresu pobijedio Bakira Izetbegovića, a potom ga nominirao za člana Predsjedništva BiH. To je bila odluka koja je stabilizirala odnose u SDA", kaže politički analitičar Emir Habul.

 

Historija političkih pokreta pokazuje da birači ne vole kada lideri u politiku uvlače familiju. To potvrđuje i kriza u SDA uoči općih izbora 2018. godine. "Denis Zvizdić je imao podršku za kandidaturu u više od 90 općinskih organizacija, pa se očekivalo da će on biti kandidat stranke za člana Predsjedništva BiH. Tada u igru ulazi supruga predsjednika (Sebija Izetbegović) sa nekoliko nominacija i Zvizdić odustaje. Na kraju je kandidat bio Šefik Džaferović", podsjeća Habul.

 

sebija-izetbegovic

 

SDA od Alije do Bakira

 

Sagovornik DW-a napominje da je u vrijeme vladavine Alije Izetbegovića vrh SDA imao čvrste "trostruke temelje". "To su bili Alijini zatvorski drugovi iz 1983. godine u javnosti percipirani kao žrtve, Mladi muslimani i džemati, odnosno struktura Islamske zajednice BiH. Sada su prilike promijenjene. Oko Alijinog sina Bakira je ostalo jako malo kadrova koji imaju težinu u javnosti, a jake ličnosti više ne prilaze SDA", kaže Habul.

 

Afere su puno koštale SDA, posebno "afera Sarajlić" u kojoj je, umjesto "mladog, ambicioznog i sposobnog" Semira Efendića favoriziran Fikret Prevljak. Prevljakova (kandidat SDA za načelnika Općine Ilidža) "bahata" izborna kampanja nije naišla na razumijevanje među sarajevskim biračima. "Efendić je još u SDA ali je već izborio punu autonomiju u odnosu na organe stranke i lidera", tvrdi Habul.

 

Pomirljive poruke Bakira Izetbegovića

 

SDA je izgubila i koalicioni kapacitet, još od problematičnih odnosa sa SBB-om (Savezom za bolju budućnost) BiH "koji se kreću na liniji od zagrljaja do ringa".  Bakir Izetbegović je imao problema sa "lojalnim kadrovima", Asimom Sarajlićem, Fikretom Prevljakom, Abdulahom Skakom koji se nisu uspješno suprotstavili "odbjeglom kadru SDA" Elmedinu Konakoviću. "Konaković je sa viškom ambicija na općim izborima u Skupštini Kantona Sarajevo 2018. godine uzeo osam mandata, dok je na lokalnim izborima ove godine dodatno ojačao i oslabio SDA", kaže Habul.

 

Iz SDA posljednjih dana stižu "pomirljive" poruke, barem kada je riječ o Denisu Zvizdiću. Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je da treba okončati sukob njega i Zvizdića. Potvrdio je da je bilo "teških riječi", ali da je on "uvijek za pomirenje". "Radili smo analize i želimo uspostaviti dijagnozu stanja, donijeti važne odluke, vidjeti gdje se radilo dobro, a gdje loše. Želimo popravljati stvari... Nikada nisam za to da ugledni i sposobni ljudi napuštaju SDA. Pogrešan je pristup da SDA namjerava nešto protiv Zvizdića", rekao je Izetbegović.

 

Početak dekonstrukcije etničkog principa?

 

Autokratski model vođenja stranke, prije ili kasnije, neminovno dovodi do unutrašnje pobune, smatra politički analitičar Ibrahim Prohić. On naglašava da "SDA nikada nije bila slabija u političkom polju" i da su već spomenuti kadrovi odlaskom iz SDA "trasirali put" i Denisu Zvizdiću. No, odluči li se Zvizdić za ostanak u SDA, bit će "politički marginalac i moralni invalid", ocjenjuje Prohić.

 

"Ako Zvizdić napusti SDA, bit će to najveći udar na ovu stranku poslije slučaja Silajdžić. SDA čuva matricu etničkog predstavljanja jače nego druge dvije takozvane nacionalne stranke (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD). Detroniziranjem SDA može početi proces dekonstrukcije etničkog principa u političkom predstavljanju, dakle, i slabljenje ili pad HDZ-a i SNSD-a. Bio bi to uslov za normaliziranje stanja u BiH. U tom procesu je važan i faktor 'međunarodne zajednice', jer bi sadejstvo unutrašnjeg i vanjskog faktora mogla biti dobitna formula za BiH, njenu stabilnost i razvoj", kaže Prohić.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još