Novo imenovanje

Švicarkinja Helen Keller od danas sutkinja Ustavnog suda BiH

Hronika04.12.20, 07:58h

Švicarkinja Helen Keller od danas sutkinja Ustavnog suda BiH
Ona će zamijeniti dosadašnju međunarodnu sutkinju Margaritu Cacu-Nikolovsku

 

Novoimenovana međunarodna sutkinja Helen Keller danas stupa na dužnost sutkinje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

 

Ona će zamijeniti dosadašnju međunarodnu sutkinju Margaritu Cacu-Nikolovsku, potpredsjednicu Ustavnog suda BiH, kojoj je mandat sudije prestao ex lege prema članu VI/1, Ustava Bosne i Hercegovine 28. novembra 2020. godine zbog toga što je na taj dan navršila 70 godina života, do kada traje mandat sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.


Prema članu 82. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, sutkinja Keller je u srijedu potpisala svečanu izjavu pred predsjednikom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatkom M. Kneževićem na koji način je preuzela dužnost sudije Ustavnog suda BiH.

 

Keller je rođena je 1. juna 1964. godine u Cirihu, Švicarska. Odbranila je doktorat Prava okoliša/životne sredine na Univerzitetu u Cirihu 1993. godine, a na Koledžu Evrope u Belgiji je magistrirala Evropsko pravo 1994. godine.

 

Godine 1995. bila je naučni saradnik-istraživač na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, Sjedinjene Američke Države, a 1996. godine na Institutu Firenca Evropskog univerziteta u Italiji. Od 1996. godine je članica Američkog društva za međunarodno pravo.

 

Od 1996. do 2011. godine radila je kao pravna savjetnica u advokatskoj kancelariji u Švicarskoj.


Godine 2000. bila je gostujući istraživač na Institutu Max-Planck za međunarodno pravo u Hajdelbergu, Njemačka.

 

Radila je kao profesorica Međunarodnog prava, Ustavnog prava i Evropskog prava na Univerzitetu u Lucernu od 2001. do 2004. godine, te na Univerzitetu u Cirihu od 2004. do 2011. godine.

 

Bila je članica Odbora Međunarodne pravne komisije, švicarski odjel, od 2008. do 2011. godine, te članica Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u istom periodu.

 

Godine 2010. bila je gostujuća profesorica u Centru za napredne studije u Oslu, Norveška.

 

Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava je od 4. oktobra 2011. godine.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još