FOTO&VIDEO/ 'Nema dileme...'

Razotkrivena tajna misterioznog monolita? Evo ko bi mogao biti autor 'suvenira iz svemira'

Kultura03.12.20, 09:42h

Razotkrivena tajna misterioznog monolita? Evo ko bi mogao biti autor 'suvenira iz svemira'
Monolit bi mogao biti djelo Johna McCrackena, minimalističkog kipara i zaljubljenika u znanstvenu fantastiku koji je umro 2011. godine

 

Već danima traje trakavica zbog misterioznog objekta koji se pojavio u pustinji američke savezne države Utah. Od brojnih teorija, pa i teorija zavjere, neke ne isključuju da je objekt suvenir koji su Zemljanima ostavili susjedi iz svemira. Možda je i djelo nekog anonimnog umjetnika aktivista, pustinjskog Banksyja.

 

Oko tri metra visok komad metala zabijen u tlo kanjona poznatog po crvenim stijenama prvi su uočili državni službenici tokom prebrojavanja muflona 18. novembra.

 

O neobičnom objektu prvi je izvijestio The New York Times, no kako je dospio tamo i o čemu je riječ, zasad ostaje nepoznanica. U međuvremenu, samo desetak dana nakon otkrića, objekt je opet misteriozno nestao. Na svom Instagram profilu jedan od očevidaca događaja, fotograf Ross Bernards, objavio je snimke mobitelom koje prikazuju četiri muškarca kako uklanjaju objekt vrlo brzo nakon što je u medijima razotkriveno njegovo postojanje.

 

 

Potom se javio Andy L. Lewis, profesionalni sportista koji se specijalizirao za visinske vratolomije tvrdeći da je baš on sa svojom grupom zaslužan za uklanjanje skulpture te objavio kratki video demontaže na svojoj Facebook stranici.

 

Potvrda galerista

 

Samo dan nakon što je srebrni objekt u američkoj pustinji nestao, pojavio se još jedan sličan monolit u brdima u Rumuniji. Opet povod za nove teorije. A dosad od svih najzanimljivija, barem za umjetnički svijet, ona je da bi to moglo biti djelo Johna McCrackena, minimalističkog kipara i zaljubljenika u naučnu fantastiku koji je umro 2011. godine. Za poznatu Galeriju David Zwirner, koja zastupa tog umjetnika i izlaže njegova djela od 1997. godine, nema dvojbe: misteriozni monolit autentični je McCracken!

john-mccracken

John McCracken

 

Umjetnikov sin, Patrick McCracken, potpuno zbunjen viješću kad ju je čuo, u razgovoru za New York Times sjetio se da mu je jedne večeri u maju 2002. godine njegov otac, koji je tada živio u Novom Meksiku, rekao da bi želio ostaviti svoja umjetnička djela na udaljenim mjestima kako bi se kasnije otkrila. "Inspirirala ga je ideja da vanzemaljci ostavljaju predmete koji nalikuju njegovom djelu."

 

To otkriće monolita vrlo je u skladu s njegovom umjetničkom vizijom, smatra umjetnikov sin, fotograf koji živi u San Franciscu.

 

"On nije bio prosječni tata. Vjerovao je u vanzemaljce koji su posjećivali Zemlju. Prema njegovu mišljenju, ti su vanzemaljci posjećivali Zemlju vrlo dugo i nisu bili zlonamjerni. Željeli su pomoći čovječanstvu da prebrodi ovo vrijeme naše evolucije gdje je sve što radimo borba jednih protiv drugih."

 

John McCracken je bio strastveni čitatelj naučne fantastike, vjerovao je u putovanje kroz vrijeme i vanzemaljski život. Bio je prijatelj glumca Leonarda Nimoya, Mr. Spocka iz "Zvjezdanih staza", koji je skupljao njegova djela.

 

McCracken, koji je umro od tumora na mozgu u 76. godini, najviše je poznat po svojim sjajnim, smolom prekrivenim geometrijskim skulpturama, tzv. daskama. Njegova zaluđenost vanzemaljcima, međutim, prema nekima nije dovoljan argument da bi se potvrdilo autorstvo skulpture, a moguće je da je djelo stvorio i neko ko nije umjetnik. Neko od miliona gledatelja zaljubljenih u klasik Stanleyja Kubricka iz 1968. godine "2001: Odiseja u svemiru", u kojem se pojavljuje također sličan monolit.

 

Skulpture od čelika

 

Znameniti slikar Ed Ruscha koji se družio sa skulptorom tokom godina dok je živio u Los Angelesu smatra da nije riječ o djelu Johna McCrackena. "Monolit u pustinji? Toliko je univerzalan da može biti bilo ko iza njega. Vrlo je naučno fantastično naići na takvo šta. Sviđa mi se ideja da se neko zabavlja."

 

Monolit u pustinji u skladu je s McCrackenovim manje poznatim skulpturama od nehrđajućeg čelika koje je izrađivao uz pomoć njemačke kompanij na koju ga je uputio Zwirner. Nekoliko dana ranije, glasnogovornik galerije rekao je pak da skulptura nije McCracken nego vjerovatno dirljiv hommage njemu koji je stvorila nepoznata osoba.

 

Neki internetski korisnici uz pomoć Google Eartha pokušali su otkriti kad se skulptura pojavila u pustinji. Tvrde da je tamo postavljena oko 2016., dakle nekoliko godina nakon McCrackenove smrti. Tako da i dalje ostaje misterij ko stoji iza misteriozne skulpture u američkoj pustinji u kojoj žive mufloni.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!