Ublažavanja posljedica pandemije

Novalić: Sutra donosimo odluke o transferima za pomoć privredi... 'Lockdown' je imao loš efekat na ekonomiju

Front02.12.20, 19:34h

Novalić: Sutra donosimo odluke o transferima za pomoć privredi... 'Lockdown' je imao loš efekat na ekonomiju
U cilju ublažavanja posljedica pandemije Vlada je donijela mjere koje su bile predviđene za preduzeća koja imaju više od 20 posto propadanja ukupnog prometa

 

Federalni premijer Fadil Novalić danas je na online sjednici izvijestio poslanike Predstavničkog doma Parlamenta Federacije da će sutra na sjednici Vlade Federacije BiH biti donesene odluke o prvim transferima koje će pomoći privredi radi ublažavanja posljedica izazvanih korona virusom.

 

Od početka pandemije Vlada je donijela jednom odluku za “lockdown” što je imalo, kaže Novalić, dobar efekat na zdravstvo, ali veoma loš efekat na ekonomiju. To se vidjelo po 27.500 otpuštenih radnika.

 

- To je razlog što sada jako apstiniramo od toga da donesemo drugi 'lockdown' unatoč nekim zabrinjavajućim pokazateljima – naglasio je Novalić.

 

U cilju ublažavanja posljedica pandemije Vlada je donijela mjere koje su bile predviđene za preduzeća koja imaju više od 20 posto propadanja ukupnog prometa.

 

- Također, doneseni "korona zakon" predvidio je Garantni fond. Ovih sedmica postaje funkcionalan, idu prvi krediti i s naše strane prve garancije. Mislimo da će to biti sljedeći vjetar u leđa našoj privredi – rekao je Novalić.

 

Garantni fond nije kratkoročnog perioda, jer je namjera da funkcionira po principu revolvinga.

 

- U nekom dužem periodu ovo možemo korisititi kao instrument Vlade za potporu privredi i ekonomskom razvoju – poručio je Novalić poslanicima koji su danas razmatrali Informaciju Vlade Federacije BiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa – covid – 19 na privredu sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pojedinih grana privrede stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu Federacije BIH.

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, poznatijeg kao 'korona zakon', čiji je predlagač Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH.

 

Cilj je da se ublaže negativne ekonomske posljedice po privredu Federacije, imajući u vidu negativne ekonomske i socijalne posljedice koje će u narednom periodu nastati kao kontinuitet posljedica zdravstvene krize.

 

Predloženo je da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu s ovim zakonom u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća zaključno sa 31. decembrom 2020.godine.

 

Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vršilo bi se na način da se za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

 

U članu 10. predložena je izmjena na način da se prekida obračun zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima u periodu od 1. marta do 31.decembra  2020.godine za poslovne subjekte koji koriste subvencije.

 

Također, propisano je da se prekida prinudna naplata shodno odredbama propisa o unutrašnjem platnom prometu i propisa o Poreznoj upravi do 31. decembra 2020.godine za poslovne subjekte koji koriste subvencije.

 

Zakon je dopunjen članom po kojem bi se kao jednokratna pomoć dugotrajno nezaposlenim ranicima uredno prijavljenim na Zavodu za zapošljavanje isplaćivala jednokratna novčana naknada od 200 KM ukoliko ne primaju naknadu za nezaposlenost po drugom osnovu.

 

Osim navedenog propisuje se pravo na subvencije za kamate na kredite u iznosu od 50 posto od bankarske kamate za privredna društva i obrte do kraja 2021.godine.

 

Zakonom se propisuje obavezno zdravstveno osiguranje svim građanima Federacije do 1. januara 2021.godine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još