OD SREDINE DECEMBRA

Obnavlja se nekoliko aviolinija iz Sarajeva: Letovi za ova tri evropska grada mnoge će obradovati...

Biznis Klub29.11.20, 19:54h

Obnavlja se nekoliko aviolinija iz Sarajeva: Letovi za ova tri evropska grada mnoge će obradovati...
Trenutno se preko sarajevskog aerodroma odvijaju se letovi kompanija Turkish Airlinesa (Sarajevo-Istanbul, šest puta tjedno), Air Serbia (Sarajevo-Baograd, četiri puta tjedno), Austrian Airlines (Sarajevo-Beč, četiri puta tjedno), Pegasus (Sarajevo-Istanbul, četiri puta tjedno), Flydubai (Sarajevo-Dubai, četiri puta tjedno), Croatia Airlines (Sarajevo-Zagreb, jednom tjedno)

 

 

Avioindustrija je jedna od gospodarskih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa. Kako je za N1 rekla stručna saradnica za odnose s javnošću Sanja Bagarić-Arnaut, i Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih zračnih luka i zrakoplovnih prijevoznika širom svijeta. 


No, kako je za N1 potvrđeno, uskoro se očekuje obnavljanje nekoliko linija iz Sarajeva.


- Zbog restriktivnih mjera koje su snazi u većini zemalja svijeta i vrlo kompliciranih uvjeta putovanja u pogledu neophodne putne dokumentacije, te drugih faktora poput straha od zaraze, smanjenje kupovne moći građana, većina njih se nerado odlučuje za putovanja, posebno ona turistička. Od početka pandemije, u periodu od 01.03. do 24.11. 2020. godine, zabilježen je pad prometa, i to aviooperacija  65 posto, a putnika u istom periodu 87 posto, u odnosu na isti period prošle godine - rekla je Bagarić-Arnaut.


Uspostava i obim letova, ističe, u velikoj mjeri ovisit će o restrikcijama koje budu na snazi.


- S obzirom da su dvije vodeće svjetske organizacije iz oblasti zdravstva i zrakoplovstva(WHO i IATA) ocijenile putovanja, odnosno boravak u zrakoplovu i zračnim lukama sigurnim, te da predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik kada je u pitanju mogućnost zaraze koronavirusom, vjerujemo da će u narednom periodu ipak doći do većeg interesa za putovanja i kod samih građana. Mi moramo istaći da na Međunarodnom aerodromu Sarajevo provode se sve higijensko epidemiološke mjere u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih tijela, što putovanje sa sarajevske zračne luke i boravak na njoj čini gotovo u potpunosti sigurnim, kada je u pitanju mogućnost zaraze koronavirusom. Također i naši partneri, aviokompanije ulažu ogromne napore u osiguranje uvjeta, a kako bi se rizik širenja zaraze u zrakoplovima smanjio na najmanju moguću mjeru - kazala je.


Bagarić-Arnaut dodaje kako istraživanje koje je objavila IATA kaže da su između siječnja i srpnja ove godine zabilježena tek 44 slučaja zaraze koronavirusom za koje se sumnja da je infekcija prenesena tijekom leta. U isto vrijeme, 1,2 milijarde putnika letjelo je u ovom periodu.


Trenutno se preko sarajevskog aerodroma odvijaju se letovi kompanija Turkish Airlinesa (Sarajevo-Istanbul, šest puta tjedno), Air Serbia (Sarajevo-Baograd, četiri puta tjedno), Austrian Airlines (Sarajevo-Beč, četiri puta tjedno), Pegasus (Sarajevo-Istanbul, četiri puta tjedno), Flydubai (Sarajevo-Dubai, četiri puta tjedno), Croatia Airlines (Sarajevo-Zagreb, jednom tjedno).


- Od sredine idućeg mjeseca očekuje se obnavljanje i letova kompanije Wizz Air za Budimpeštu, dva puta tjedno. Od istog mjeseca i kompanija Eurowings bi trebala obnoviti letove za Keln i Štutgart. Napominjemo da zbog situacije sa pandemijom COVID 19, situacija sa letovima se konstantno mijenja, te aviokompanije zadržavaju pravo izmjene reda letenja. Kada je riječ o planovima za budući period, a kako je dogovoreno na sastanku održanom prošloga tjedna, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i predstavnici turističkih agencija će sa hotelijerima napravit atraktivne pakete za boravak turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema njihovim željama i interesima - kazala Bagarić-Arnaut.


U trenutnoj situaciji pandemije građani Ujedinjenih Arapskih Emirata imaju bezvizni režim, bez dodatnih zahtjeva, zbog čega će, poručuju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo, posebna pozornost u narednom periodu biti posvećena turistima i i uspostavi linija iz tog dijela svijeta.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!