MODERNIJI I BOLJI PRIJEVOZ PUTNIKA

Sarajevo konačno dobija nove tramvaje: Posao doveden do kraja, potpisan projektni ugovor sa EBRD vrijedan 10 miliona eura

Biznis Klub27.11.20, 14:47h

Sarajevo konačno dobija nove tramvaje: Posao doveden do kraja, potpisan projektni ugovor sa EBRD vrijedan 10 miliona eura
Procedure javne nabavke u skladu sa pravilima EBRD-a su u toku i završena je prva faza pretkvalifikacije ponuđača za nabavku tramvaja

 

 


Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS, nakon poduzetih niza aktivnosti, danas su završili sve procedure s ciljem unapređenja javnog prijevoza putnika u Kantonu.


Ovim povodom, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem danas su potpisali projektni Ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti od 10 miliona EUR-a za nabavku novih tramvaja.


Procedure javne nabavke u skladu sa pravilima EBRD-a su u toku i završena je prva faza pretkvalifikacije ponuđača za nabavku tramvaja i uskoro se očekuje nastavak druge faze nabavke, u kojoj će kvalifikovani ponuđači dostaviti konačne ponude za nabavku novih tramvaja.


Premijer Nenadić je podsjetio, kako su prošle sedmice potpisali dva podugovora o zajmu u ukupnoj vrijednosti od 50 miliona eura.


„Prvi podugovor odnosi se na sredstva zajma u iznosu od 30 miliona eura i koristit će se za realizaciju projekta izgradnje gradskih saobraćajnica u Sarajevu. Osnovni cilj i svrha ovog projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u KS, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale, u dijelu tunela 'Kobilja Glava' i gradnje Devete transverzale“, rekao je premijer.


Na ovaj način bi se Sarajevo modernim saobraćajnicama povezalo sa drugim dijelovima Kantona i regionalnom cestovnom mrežom u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi i poboljšanja mobilnosti u regiji.


Drugi dio kreditnih sredstava od 20 miliona EUR-a je usmjeren za finansiranje razvoja javnog prijevoza u KS, s ciljem povećanja njegovog kapaciteta i unapređenja usluga. U okviru ovog projekta predviđena je sanacija oko 19,5 km dugačke dvokolosječne tramvajske pruge u Kantonu.


„S današnjim ugovorom Vlada Kantona Sarajevo u ovom mandatu zaokružuje započete procese s ciljem unapređenja javnog prijevoza u KS“, poručio je premijer Nenadić.


Ministar Kalem je potcrtao kako se iz ovoga jasno vidi kako je Vlada KS od svog dolaska bila opredijeljena za moderniji i još bolji prijevoz putnika u Kantonu.


„Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje je Ministarstvo započelo u ovoj godini i dovelo do kraja, jer je neophodno da ovaj ugovor prođe osam različitih koraka, kako bi se mogao parafirati. Ovim će naši sugrađani imati komforniju uslugu prijevoza“, najavio je ministar Kalem.


Tokom dana, pomenuti ugovor potpisat će i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj Manuela Naessl jer, kako je navedeno, zbog specifičnih uslova uzrokovanih koronavirusom, ovo potpisivanje nije organizirano bilateralno.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!