REAGIRAO GUVERNER DR. SENAD SOFTIĆ

Iz prve ruke stiže odgovor na medijske špekulacije: Dobija li Samra Ćosović-Hajdarević posao u Centralnoj banci BiH?

Front27.11.20, 14:23h

Iz prve ruke stiže odgovor na medijske špekulacije: Dobija li Samra Ćosović-Hajdarević posao u Centralnoj banci BiH?
CBBIH u obavljanju svojih zadataka, potpuno nezavisna institucija od bilo kakvih političkih ili drugih uticaja, što je zagarantovano i Zakonom o Centralnoj banci BIH - napominje ns eu reagiranju

 

 


Budući da se radi o špekulacijama koje neosnovano dovode u pitanje integritet Centralne banke Bosne i Hercegovine, guverner dr Senad Softić je obavezan reagovati.


Netačni su navodi medija da će Samra Ćosović-Hajdarević dobiti angažman u ovoj instituciji.


Kako se navodi u tekstu, za Ćosović-Hajdarević je namijenjeno mjesto internog revizora ili viceguvernera. Zakonom i internim aktima su jasno propisani način imenovanja, trajanje mandata i uslovi za imenovana lica u Centralnoj banci BiH.


Napominjemo da je CBBIH u obavljanju svojih zadataka, potpuno nezavisna institucija od bilo kakvih političkih ili drugih uticaja, što je zagarantovano i Zakonom o Centralnoj banci BIH.


Osim političke i finansijske nezavisnosti spram države, personalna nezavisnost podrazumijeva da na odluke guvernera niko ne može imati utjecaja, te da su one isključivo rukovođene očuvanjem integriteta i stabilnosti Centralne banke BiH - navodi se u reagiranju CBBiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook