Proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Podignuta optužnica protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu zbog seksualnog uznemiravanja

Hronika27.11.20, 11:49h

Podignuta optužnica protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu zbog seksualnog uznemiravanja
Optuženi se tereti da je na temelju spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je počinio kazneno djelo iz članka 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH

 

Podignuta je optužnica protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, rođenog 1957. godine. Optužnicu je podigao tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog tužiteljstva.

 

Optužnica tereti Špoljarića da je tijekom 2018. i 2019. godine, kada je obnašao dužnost vršitelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata, neprimjerenim djelima i postupcima vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu koja mu je u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka.

 

Tijekom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj u svojstvu nadređenog upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog uposlenja i egzistencije te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene.

 

Optuženi se tereti da je na temelju spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je počinio kazneno djelo iz članka 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

 

Počinjeno kazneno djelo protivno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantira sigurnost života i zdravlja i zaštite pojedinca od spolne diskriminacije.

 

Navode optužnice će tužiteljstvo dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!