Razlika u matematici

Poziv za mobilizaciju Hrvata u Mostaru: Bošnjaci tvrde da imaju 18 vijećnika, Hrvati moraju masovno izaći

Front27.11.20, 10:50h

Poziv za mobilizaciju Hrvata u Mostaru: Bošnjaci tvrde da imaju 18 vijećnika, Hrvati moraju masovno izaći
Nije dugo trebalo da mu odgovori prvi čovjek SDP-a Mostara Arman Zalihić koji je zapravo objasnio kako će podijeljene “probosanske”, odnosno bošnjačke stranke u više blokova uspjeti s gradske liste osvojiti većinu u odnosu na Hrvate, a što ne bi mogli da su SDP i SDA išli zajedno

 

Izvor: Vecernji.ba

Piše: Zoran Krešić


Da će mostarski izbori biti klasični nacionalni popis pučanstva i posve nešto drugo u odnosu na etnički očišćene općine i gradove diljem Bosne i Hercegovine, gdje su bošnjačke, hrvatske i srpske stranke zadržale ili pak promijenile uloge, pokazala je rasprava naizgled podijeljenih bošnjačkih stranaka i blokova koji se jedino razlikuju po matematičkim izračunima hoće li bošnjačka strana imati više mandata od Hrvata, piše Večernji list BiH.

 

Naime, u Mostaru su SDP i Naša stranka u Bh. bloku, a probosanski blok vodi SDA. Najprije je Demokratska fronta (DF) napala svoje bivše kolege iz SDP-a jer su odustali od zajedničke liste s drugim bošnjačkim strankama.

 

Razlika u matematici

 

“Da su SDP i Naša stranka pristale na zajednički nastup i jednu listu, probosanski i promostarski orijentirane stranke odnijele bi sigurnu pobjedu i imale gradonačelnika Mostara ispred bloka koji će oko sebe okupiti HDZ, koji je u kampanju danas krenuo s grobova Franje Tuđmana i Gojka Šuška u Zagrebu”, prozvao je DF kolege iz SDP-a.

 

Nije dugo trebalo da mu odgovori prvi čovjek SDP-a Mostara Arman Zalihić koji je zapravo objasnio kako će podijeljene “probosanske”, odnosno bošnjačke stranke u više blokova uspjeti s gradske liste osvojiti većinu u odnosu na Hrvate, a što ne bi mogli da su SDP i SDA išli zajedno.

 

“SDA megafoni (DF) pameti nemaju. Ovo je izračun mandata, pod pretpostavkom da sve stranke koje su naveli u svojoj analizi naprave jednu listu. Dakle, ta lista s 23.593 glasa osvojila bi 6 mandata, dok bi HDZ, HDZ 1990. i HRS s ukupno 21.860 glasova osvojili 7 mandata na gradskoj listi zahvaljujući tome što samostalno nastupaju na izborima, što su, uostalom, i najavili. Ili možda imaju pamet, ali pod plaštem ‘patriotizma’ traže formulu za ponovnu predaju Mostara Čoviću?”, napisao je Zalihić čime je zapravo deklarirao da će “građanski” blok biti na strani bošnjačkih stranaka koje predvodi SDA kada se budu prebrojili svi mandati te odlučivalo tko će imati većinu od 35 ruku u Vijeću te tko će dobiti novoga gradonačelnika. A za to je potrebno 18 ruku u Vijeću. Zbog toga će bošnjačke stranke uz jedinstvenu gradsku listu svu energiju usmjeriti na nekada većinski hrvatske općine, odnosno izborna područja Zapad i Jugozapad. U istočnom, većinski bošnjačkom dijelu grada, sve mandate uzet će bošnjačke stranke, što zapravo najbolje govori koja su područja etnički najočišćenija.

 

No dva područja, Jugozapad i Zapad, daju 7, odnosno 5 vijećnika. Da postoji dogovor na nekoj višoj razini, o čemu, očito, lokalne organizacije DF-a ne znaju ništa, najbolje svjedoči činjenica da SDP i Naša stranka nemaju kandidate u izbornom području Jug, čime se povećavaju izgledi SDA koalicije koja je tamo na čelo liste istaknula Alisa Čolakovića. Istodobno, samo na gradskom području Zapad koalicija SDA nije imala kandidata.

 

SDP i Oručević

 

No, ima je zato SDP-a i Naša stranka, a na prvome mjestu je Lamija Duranović-Vinković, šefica Odjela psihijatrije Županijske bolnice “Dr. Safet Mujić”, u kojoj je ravnatelj Zlatko Guzin, kandidat SDA za gradonačelnika. Istodobno, bošnjačke procjene govore da bi se Hrvatima mogla uzeti čak dva mandata u Jugozapadu jer se radi o najvećoj izbornoj jedinici, onda su obje ove bošnjačke grupacije odlučile predložiti liste.

 

SDP-ovu predvodi Zoran Kazazić, a SDA-ovu Asmir Kajan. Nevjerojatno je, ali valja reći i to da je SDP BiH dogovorio zajedničke liste s Prvom mostarskom partijom iza koje službeno stoji Safet Oručević, što tu listu čini još “probosanskijom” nego što je SDA-ova.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još