Iako ne odustaje od priče o 'masovnoj prevari'

Donald Trump otkrio pod kojim uslovom će napustiti Bijelu kuću i priznati Bidenovu pobjedu

Front27.11.20, 08:34h

Donald Trump otkrio pod kojim uslovom će napustiti Bijelu kuću i priznati Bidenovu pobjedu
Trump je do sada odbio u potpunosti priznati svoj poraz, premda se ranije ove sedmice, a pod pojačanim pritiskom vlastitih republikanskih redova, složio da Bidenov proces tranzicije službeno počne

 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak  da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, što je najbliže priznanju izbora 3. novembra, čak i dok je ponavljao neutemeljene tvrdnje o masovnoj prevari birača.

 

Razgovarajući s novinarima na praznik Dana zahvalnosti, republikanac Trump je rekao da ako Elektorski kolegij formalno potvrdi demokratu Bidena - koji bi trebao položiti zakletvu 20. janura, da će otići iz Bijele kuće, prenosi Reuters.

 

Na pitanje bi li napustio Bijelu kuću ako Elektorski kolegij glasa za Bidena, Trump je rekao: „Svakako da hoću. Svakako hoću. I ti to znaš. "

 

No Trump je rekao da će mu biti teško priznati jer "znamo da je došlo do masovne prevare".

 

"Bili su to namješteni izbori... na najvišoj razini", insistirao je Trump u govoru u Bijeloj kući, dok i dalje nije pružao konkretne dokaze za svoje tvrdnje o široko rasprostranjenim nepravilnostima u glasanju.

 

Biden je na izborima pobijedio s 306 glasova elektora, mnogo više od 270 potrebnih, prema Trumpovih 232. Elektorski kolegij će se sastati 14. decembra, a elektori uglavnom glasaju na osnovu rezultata u svojim državama. Biden je također ispred Trumpa za više od šest miliona u javnom prebrojavanju glasova.

 

Trump je do sada odbio u potpunosti priznati svoj poraz, premda se ranije ove sedmice, a pod pojačanim pritiskom vlastitih republikanskih redova, složio da Bidenov proces tranzicije službeno počne.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!