Predsjednica RS zahvalila Rusiji

Cvijanović tvrdi: Obraćanje Dodika bilo je korisno za naše ljude, njegov nastup se svidio mnogima u međunarodnoj zajednici

Front26.11.20, 20:26h

Cvijanović tvrdi: Obraćanje Dodika bilo je korisno za naše ljude, njegov nastup se svidio mnogima u međunarodnoj zajednici
Kada je riječ o Inzkovim izjavama da nije koristio bonska ovlaštenja, Cvijanović je podsjetila da je on nedavno rekao da raste volja među ambasadorima da se ista primjenjuju

 

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je obraćanje predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vijeće sigurnosti UN bila prilika da se "upečatljivo i ubjedljivo kaže istina o tome u kakvim (ne)prilikama se Srpska nalazi u okviru BiH".

 

Cvijanović je rekla novinarima u Banjaluci da je činjenica da međunarodna zajednica zatvara oči kada je riječ o stvarnim problemima u okviru BiH, ali da o njima ne treba da se ćuti, pogotovo ako ste, poput Dodika, lokalni političar i živite u BiH ovakvoj kakva jeste, javlja Srna.

 

- Obraćanje Dodika bilo je korisno za naše ljude u Srpskoj i da oni vide da mi jasno možemo da pozicioniramo naše stavove i hrabro ih saopštimo. Takođe, to je bila prilika da svi u svijetu koji hoće da budu realni dobiju neku informaciju koja je drugačija od klišea poput onoga u kome visoki predstavnik u svojim izvještajima nerealno govori da je Srpska kriva za ovo i ono, što je zamjena teza - rekla je Cvijanović i zahvalila Rusiji koja je omogućila pomenuto obraćanje.

 

Ona je dodala da je došlo do poremećaja odnosa u BiH upravo zbog odmicanja od Dejtona i njegovih rješenja, te da je obaveza odgovornog političara, poput Dodika, koji zna šta je politika i u kakvoj poziciji se nalazi Republika Srpska, da to kaže glasno.

 

- Što se više zatvaraju oči na ono što su realnosti u BiH i što se više bavite nekim imaginarnim umjesto stvarnim temama, utoliko je ova zemlja neuspješnija - pojasnila je Cvijanović.

 

Ona kaže da se Dodikov nastup svidio mnogima u međunarodnoj zajednici koji žele da pristupe BiH na realan način i da se stvari relaksiraju, a ne da se stalno živi u nekoj tenziji, koja je pojačana.

 

Cvijanović je ocijenila da su kritike u vezi sa Dodikovim obraćanjem uslijedile zbog toga što ni na jednom međunarodnom forumu ljudi nisu navikli da dobiju odgovoravajuću dozu istine.

 

- Kad god to dobijete, reakcija je ta da niste trebali tako da nastupite, da vaš nastup nije bio odgovarajući, da ste bili arogantni ili ne znam kakvi... Ponoviću, Dodikovo obraćanje je bilo prilika da se kaže istina i ona je rečena na način koji se nekom može sviđati ili ne. To ostaje za analizu, ali mislim da je to bio upečatljiv i ubjedljiv nastup koji govori u kakvim se prilikama ili neprilikama nalazi Srpska u okviru BiH - rekla je Cvijanović.

 

Ona je navela da visoki predstavnici jesu dejtonska tekovina, ali da u tom sporazumu ne piše da se oni mogu ponašati na način kako su to radili, prekoračujući svoja ovlašćenja.

 

- Ovo što danas imamo i što se danas obraćamo Valentinu Inzku jeste da i mi personalizujemo određene probleme kroz ime nekoga ko se tako zove - rekla je Cvijanović.

 

Kada je riječ o Inzkovim izjavama da nije koristio bonska ovlaštenja, Cvijanović je podsjetila da je on nedavno rekao da raste volja među ambasadorima da se ista primjenjuju.

 

- To bi značilo apsolutni poraz i ambasadora i međunarodne politike i BiH i unutrašnje politike - rekla je Cvijanović.

 

Ona je navela da je na tom planu druga, opasnija stvar činjenica da je sve što su nekada pogrešno radili visoki predstavnici namjerno prebačeno na teren Ustavnog suda BiH, te da su i strane sudije tog suda govorile da su prilikom odlučivanja morale da se konstultuju sa visokim predstavnikom.

 

Cvijanović je rekla da je takva praksa opasna i nedopustiva, te da država u čijem Ustavnom sudu sjede stranci i nekadašnji partijski funkcioneri nije zrela.

 

Ona je ponovila da je nakaradno da u jednoj zemlji strani predstavnik donosi odluke i rješenja, sklanja ljude, nameće zakone i mijenja ustav.

 

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da visoki predstavnik ode iz BiH, kao i da Valentin Inzko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma. prenijela je Srna.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još