Uzurpacija ustavnog poretka BiH

Iako države potpisuju međudržavne ugovore, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH tvrdi drugačije

Front25.11.20, 17:38h

Iako države potpisuju međudržavne ugovore, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH tvrdi drugačije
Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava, saopćava ministar Košarac

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac pozdravio je potpisivanje zajedničke izjave Republike Srpske i Republike Srbije o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci.

 

Istaknuo je da realizacija ovog projekta predstavlja novi ozbiljan energetski resurs Republike Srpske i Republike Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz tog državnog ministarstva.

 

- Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina" proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i saradnje sa Srbijom - ocjenjuje državni ministar.

 

Smatra da ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizira u korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i regiona, niti postoje, tvrdi, ustavne i zakonske prepreke da on bude realiziran.

 

Stoga je uputio dopise predsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru rudarstva i energetike Republike Srbije, u kojima ih je informirao o važećem pravnom okviru u BiH u vezi s izgradnjom Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina''.

 

Naglasio je da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na realizaciji tog projekta u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH, uključujući i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

- Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava - saopćava ministar Košarac.

 

Najavio je da je to politika od koje neće odstupiti jer smatra da je poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcioniranja i preduvjet za uspješnu saradnju institucija.

 

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Višković i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić potpisali su zajedničku izjavu o izgradnji tri hidroelektrane u gornjem toku Drine koja je međudržavna granica.

 

Da je u pitanju uzurpacija ustavnog poretka BiH upozorili su bh. političari, a to pitanje problematizirao je ove sedmice delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP).

 

Kazao je da je u pitanju neustavna izjava kazavši da mu nije jasno kako se premijerka Brnabić usudila na to jer to nisu dobrosusjedski odnosi jer negiranje međudržavne granice između BiH i Srbije znači ulazak u "avanturu s nesagledivim posljedicama".

 

Pozvao je Tužilaštvo BiH da otvori konkretan predmet u vezi s tim slučajem jer se radi o narušavanju ustavnog poretka i Državno tužilaštvo treba otkriti da li ima zloupotreba državnih institucija.

 

Poslaničko pitanje u vezi s tim postavio je i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (SDA) Pravobranilaštvu BiH upitavši koje je pravne mjere do sada ta bh. institucija poduzela u vezi s potpisanom izjavom.

 

Također, pitao je da li je taj dokument pravno ništavan, imajući u vidu odredbe Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, koja je osnova za reguliranje svih međunarodnih odnosa i prema kojoj samo države imaju sposobnost da sklapaju međunarodne ugovore.

 

Pravobranilaštvo BiH vrši poslove pravnog savjetovanja i zakonskog zastupanja BiH pred sudovima i drugim organima u BiH i inostranstvu, poslove pravne zaštite imovine i imovinskih interesa BiH, njenih institucija i drugih organizacija BiH koje se finansiraju iz budžeta te zastupa BiH pred međunarodnim sudovima, sudovima drugih država i međunarodnim arbitražama.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još