Najnoviji epidemiološki izvještaj

WHO: Pandemija koronavirusa 'usporava' u Evropi, smrtnost raste

Hronika25.11.20, 15:10h

WHO: Pandemija koronavirusa 'usporava' u Evropi, smrtnost raste
Prema podacima WHO u prošloj sedmici broj novih slučajeva koronavirusa prijavljenih u Evropi smanjio se za oko šest posto nakon ranijeg sedmičnog pada od deset odsto, što pokazuje da "zaključavanja" širom kontinenta usporavaju prenos virusa

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je pandemija koronavirusa "usporila" u prošloj sedmici, iako je stopa smrtnosti nastavila rasti, javlja Anadolija.

 

WHO, u svom najnovijem epidemiološkom izvještaju, danas je saopštila da iako postoji "trend smanjenja" broja slučajeva u Evropi, ovaj region i dalje ima najveći broj novih slučajeva i smrtnih slučajeva na globalnom nivou. Iz WHO navode da je Afrika zabilježila najveći porast novih slučajeva i smrtnih slučajeva, gdje prednjače Južna Afrika, Alžir i Kenija.

 

Prema podacima WHO u prošloj sedmici broj novih slučajeva koronavirusa prijavljenih u Evropi smanjio se za oko šest posto nakon ranijeg sedmičnog pada od deset odsto, što pokazuje da "zaključavanja" širom kontinenta usporavaju prenos virusa. Ipak, u ovom regionu zabilježeno je oko polovine smrtnih slučajeva zabilježenih u svijetu.

 

U Velikoj Britaniji broj slučajeva smanjio se za oko 13 posto i to je prvi sedmični pad od kraja avgusta. Svakog dana, sredinom novembra bilo je hospitalizovano oko 1.600 osoba, što je daleko manje nego 3.000 pacijenata dnevno hospitalizovanih početkom aprila.

 

U Aziji, prema podacima WHO najveći broj dnevnih slučajeva od početka pandemije prijavio je Japan, sa više od 2.000 novooboljelih dnevno pet dana uzastopno, što je za 41 posto više u odnosu na prethodnu sedmicu. U Mjanmaru je zabilježen porast broja novoobljelih za 74 posto veći u odnosu na prethodnu sedmicu, sa više od 11.000 novih slučajeva i povećanjem broja smrtnih slučajeva za 36 posto, na 188.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!