dodik osuo tešku paljbu po inzku

Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke kojih nema u Dejtonu, on je stranac koji će uništiti BiH

Front24.11.20, 22:02h

Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke kojih nema u Dejtonu, on je stranac koji će uništiti BiH
Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Inzko ne može da sprječava investicije – kaže Dodik

 

Dejtonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata – rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, obraćajući se Vijeću sigurnosti UN.


Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje – dodao je Dodik.


Istakao je da je BiH složena zajednica koja se kroz Dejton oslanjala na ono što se primjenjivalo i u SAD.

 

Visoki predstavnici su promijenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Pady Ashdown, je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Inzka – poručio je Dodik.


Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Vijeće za implementaciju mira.

 

To Vijeće je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone – istakao je Dodik i dodao da međunarodni nivo nije uveo visokog predstavnika već da ga je uveo Aneks 10.


Dodik je poručio je da je mir ključna riječ ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

 

Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Inzko ne može da sprječava investicije – kaže Dodik.
Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

 

Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod – istakao je Dodik i dodao:


“Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Inzko nema apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava zaustaviti izgradnju hidroelektrana i aerodroma. Nijednu odluku nećemo službeno objaviti ni poštovati u RS-u. Ako Inzko nastavi provoditi odluke razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom”, poručio je Dodik.

 

(Hayat, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 131

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još