Ovi simptomi reći će vam sve

Dugotrajne ili toksične razine vitamina D razorne su za organizam. Znate li koja je pravilna doza, a koliko je previše?

Lifestyle24.11.20, 14:21h

Dugotrajne ili toksične razine vitamina D razorne su za organizam. Znate li koja je pravilna doza, a koliko je previše?
Kod osoba koje unose nedovoljno ovog vitamina preporučuju uzimanje između 500-1000 IU dnevno

 

Vitamin D neophodan je za normalno funkcioniranje organizma kojeg u idealnim uvjetima dobivamo prehranom i izlaganjem suncu.

 

No, kombinacijom moderne prehrane i enormne upotrebe sredstava za sunčanje mnogi od nas imaju nedostatak vitamina D, što može dovesti do depresije, a povezan je i s dijabetesom, pa čak i nekim vrstama karcinoma.

 

Uzimanje zdrave doze ovog nutrijenta pomaže da pravilno apsorbiramo kalcij, te može pomoći da sačuvamo mentalno zdravlje, reguliramo krvni pritisak i spriječimo razvoj nekih vrsta karcinoma.

 

Nije ni čudno što liječnici sve više preporučuju dodatke onima koji unose malo vitamina D. Ali koja je pravilna doza, a koliko je previše?

 

Postoje dvije vrste vitamina D koje se mogu dodavati - D2 i D3. D2 je vrsta koja se prirodno nalazi u biljkama, dok D3 naš organizam stvara izlaganjem suncu.

 

D3 je puno efikasniji u podizanju razine vitamina D u krvi, pa se on najčešće i preporučuje. Iako FDA preporučuje unos 200 IU vitamina D dnevno do 50. godine, 400 IU u dobi od 51 do 70 i 600 IU starijima od 70 godina, mnoge studije i stručnjaci kažu da su potrebne veće doze da bi se održala optimalna razina hranjivih tvari.

 

Kod osoba koje unose nedovoljno ovog vitamina preporučuju uzimanje između 500-1000 IU dnevno.

 

Kakvi su učinci uzimanja visokih doza vitamina D tokom dužeg vremenskog razdoblja? Liječnici kažu da je razina vitamina D u krvi kod zdravih osoba 30 ng/ml (75 nmol/l), a za održavanje te razine preporučuje unos između 40 i 80 ng/ml (100–200 nmol/l). Međutim, razina koja prelazi 100 ng/ml (250 nmol/l) može biti štetna i čak se može smatrati otrovom.

 

U slučaju da uzimate visoke doze vitamina D, trebali biste biti sigurni da vam vaš liječnik redovno kontrolira krv kako bi osigurao da vaše razine ne prelaze ono što je zdravo i sigurno.

 

Simptomi toksičnosti vitamina D uključuju razinu kalcija višu od normalne ili "hiperkalcemiju", što može uzrokovati probavne tegobe, povraćanje, mučninu i bolove u trbuhu, zajedno s umorom, vrtoglavicom, zbunjenošću, pretjeranom žeđi i čestim mokrenjem.

 

Dugotrajne ili jako toksične razine vitamina D mogu čak dovesti do gubitka kostiju i zatajenja bubrega. Stoga je neophodno da vam vaš liječnik redovito kontrolira krv dok uzimate veće doze vitamina D.

 

(slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!