Zabrinjavajuće brojke

Crna Gora treća u svijetu po broju inficiranih na milion stanovnika

Hronika23.11.20, 17:40h

Crna Gora treća u svijetu po broju inficiranih na milion stanovnika
U Crnoj Gori su trenutno, prema informacijama tamošnjih zdrastvenih vlasti, aktivna 11.132 slučaja infekcije, dok je od početka godine registrirano 31.062 slučaj obolijevanja, što pokazuje da je više od pet posto Crnogoraca bilo ili je zaraženo koronavirusom

 

Crna Gora je, po podacima specijalizirane internetske stranice Worldometers.info, na trećem mjestu u svijetu po broju slučajeva koronavirusa na milion stanovnika, prenose u ponedjeljak crnogorski mediji.

 

Ispred Crne Gore, koja prema podacima tog web portala ima 49.454 slučajeva na milion stanovnika, nalaze se samo Andora (80.917) i Bahrein (49.707).

 

U Crnoj Gori su trenutno, prema informacijama tamošnjih zdrastvenih vlasti, aktivna 11.132 slučaja infekcije, dok je od početka godine registrirano 31.062 slučaj obolijevanja, što pokazuje da je više od pet posto Crnogoraca bilo ili je zaraženo koronavirusom.

 

U Crnoj Gori je od početka pandemije od posljedica koronavirusa preminulo 439 pacijenata, što prema podacima worldmeters.info čini tu zemlju 17. na svijetu po broju smrtnih slučajeva (699) na milion stanovnika.

 

U Podgorici za dva tjedna zaraženo jedan i pol posto populacije

 

Crnogorske zdrastvene vlasti nisu, kako se najavljivalo, još uvijek donijele odluku da se Podgorica „zaključa“, iako je u posljednja dva tjedna od koronavirusa oboljelo jedan i pol posto populacije tog grada, u kojem živi trećina ukupnog stanovništva Crne Gore.

 

U priopćenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje navodi se da u glavnom gradu Crne Gore od 7.do 20. studenog potvrđeno 3.790 novih slučajeva koronavirusa te da trenutna „14-dnevna stopa obolijevanja na 100 hiljada stanovnika u Podgorici iznosi 2002“.

 

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić pozvao je sve stanovnike glavnog grada Crne Gore, koji to mogu, da ostanu iduća dva tjedna u svojim domovima.

 

"Pozivam građane da samoinicijativno, svi koji mogu, idućih 14 dana, ostanu kod kuće i da samo po jedan član domaćinstva izlazi u prehrambene prodavaonice i apoteke, kao i da obustave prelaske iz općine u općinu", napisao je Kavarić na Facebooku.

 

Sredinom studenog u cijeloj Crnoj Gori pooštrene su epidemiološke mjere koje podrazumijevaju policijski sat od 21 sat navečer do 05 sati ujutro, zabranu okupljanja i održavanja vjerskih službi u prisustvu vjernika, a zaštitne maske su od ranije obavezne na otvorenom i zatvorenom za sve starije od pet godina.

 

Istododobno omogućen je rad ugostiteljskim objektima, ali pod posebnim uvjetima koji predviđaju razmak između gostiju dva metra te nošenje zaštitne maske za stolom osim tijekom konzumacije hrane i pića, prenosi Hina.

 

Nagli rast broja oboljeljelih Crna Gora bilježi u vrijeme i nakon parlamentranih izbora, koji su održani krajem kolovoza, kada su i vlast i oporba organizirali političke skupove pa se u nekoliko dana na crnogorskim ulicama našlo više od 100 hiljada ljudi.

 

Također, novi val širenja epidemije donio je i pogreb mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, početkom studenog, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, a tijekom koje su vjernici ljubili ruku pokojnika, umrlog od Covida-19 te su pričešćivani istom žlicom.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!