Jedan od vodećih hrvatskih neuroznanstvenika

Kostović: Covid oštećuje i mozak, a posebno ove djelove

Lifestyle23.11.20, 09:58h

Kostović: Covid oštećuje i mozak, a posebno ove djelove
Uvjeren je da će Amerikanci prvi objaviti relevantne radove o tome jer imaju sto miliona zaraženih i vrhunske znanstvenike

 

Akademik Ivica Kostović (77), jedan od vodećih hrvatskih neuroznanstvenika i profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu otkriva da covid-19 utječe i na ljudski mozak, no znanstvenicima još nije jasno kako se koronavirus u mozgu širi, prenosi Hina Večernji list.

 

Prve radove o tome objavili su Kinezi, koji tvrde da su u 50 posto slučajeva utvrdili mikro promjene u moždanoj cirkulaciji te da virus zahvaća i oštećuje posebno one dijelove mozga koji primaju informacije preko sinaptičkih veza od njušnog puta, navodi dnevnik.

 

"Gubitak okusa neurološki je znak, ali to mi nije jasno jer je dalek put od okusnih pupoljaka do mozga", govori Kostović i ističe da će trebati puno istraživanja da bi se utvrdilo kakve će posljedice na mozak ostaviti covid.

 

To se ne može otkriti na brzinu, kaže akademik i upozorava da je iz štampe povučeno 30 posto radova upravo zato što su objavljeni na brzinu. Uvjeren je da će Amerikanci prvi objaviti relevantne radove o tome jer imaju sto miliona zaraženih i vrhunske znanstvenike.

 

Kazao je da covid utječe i na mentalno zdravlje te da 50 posto američke populacije ima neki oblik mentalnih tegoba kao posljedicu pandemije.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!