Osnivač kompanije SpaceX

Musk planira sniziti cijenu leta u svemir sa 152 miliona na samo dva miliona dolara

Tehno23.11.20, 09:12h

Musk planira sniziti cijenu leta u svemir sa 152 miliona na samo dva miliona dolara
Njegovi planovi spuštanja cijene odnose se na Starship letjelicu u koju može stati oko 100 putnika, a koja bi se mogla koristiti nekoliko puta

 

Elon Musk planira sniziti cijenu leta u svemir na samo dva miliona dolara. Musk je pojasnio svoju računicu i objasnio kako bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milion za dodatne troškove leta.

 

U vremenu kad se tehnologija rapidno razvija, Elon Musk, osnivač tvrtke SpaceX, želi cijenu svemirskih putovanja smanjiti sa 152 miliona dolara, koliko sad košta, na samo dva miliona, prenosi geek.hr

 

Njegovi planovi spuštanja cijene odnose se na Starship letjelicu u koju može stati oko 100 putnika, a koja bi se mogla koristiti nekoliko puta, piše Space.

 

Također, Musk je pojasnio svoju računicu i objasnio kako bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milijun za dodatne troškove leta. Tako bi, smatra Musk, svemirska putovanja koje organizira SpaceX bila primamljiva i za agencije kao što je NASA.

 

Iako ovo zvuči kao dobra zamisao i čini se da postoji mogućnost realizacije, ipak će prije biti potrebno stvoriti određene preduvjete. Primjerice, kako bi se ispunila Muskova želja da šalje ljude na Mars, neophodno je omogućiti sigurnost na putu, kao i bazu u kojoj bi ljudi mogli boraviti tamo.

 

Naravno, sve ovo je i dalje samo još jedna od Muskovih ambicioznih izjava. Ekscentrični tehnološki biznismen često obavještava javnost o svojim planovima, koji se nekad ostvare, a nekad ne, pišu mediji.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!