zamislite ovo u bih

Kakav potez: Zamrzavaju plate u javnom sektoru na čak tri godine da bi preživjeli krizu usljed pandemije!

Biznis Klub22.11.20, 22:07h

Kakav potez: Zamrzavaju plate u javnom sektoru na čak tri godine da bi preživjeli krizu usljed pandemije!
Ova mjera osmišljena je kao odgovor na finansijske posljedice pandemije, a odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, no ne i na zdravstvene radnike

 

 


Za razliku od Bosne i Hercegovine, čijim "vladarima" takvo nešto ne pada na pamet, u Velikoj Britaniji vlasti su donijele radikalnu odluku -  zamrzavaju se plate u javnom sektoru na čak tri godine.


Vijest da se više od pet miliona zaposlenih u javnom sektoru u Velikoj Britaniji suočava sa zamrzavanjem plata izazvala je nezadovoljstvo u tamošnjoj javnosti. Ova mjera osmišljena je kao odgovor na finansijske posljedice pandemije, a odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, no ne i na zdravstvene radnike, koji su izuzeti zbog njihovih napora u borbi protiv korona virusa.


Britanski ministar finansija Rishi Sunak iznijet će u srijedu plan za obuzdavanje plata i uspostavljanje ravnoteže u državnom budžetu. Budžetski izdaci znatno su se povećali tokom pandemije, a prema  procjenama vlade, trogodišnje zamrzavanje plata u javnom sektoru trebalo bi da donese uštedu od 23 milijarde funti. 


Ostavljena je mogućnost i za rast plata na samo jedan posto godišnje, pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.


Britanija potrošila 210 milijardi funti na pandemiju


Britanska je vlada dosad samo na borbu protiv pandemije potrošila više od 210 milijardi funti, a očekuje se da će do proljeća sljedeće godine potrošiti još desetke milijardi. 


Zbog tih troškova i pada BDP-a, vladin Ured za budžetsku odgovornost očekuje da će se Ministarstvo finansija ove godine morati zadužiti za 400 milijardi funti. Procjenjuje se također da će deficit u budžetu biti dvostruko veći nego 2008. godine. 


Velika Britanija u javnom sektoru ima više od 5.4 miliona zaposlenih, a većina ih radi u zdravstvu i obrazovanju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još