od Banjaluke do zvijezda

Životna priča Mustafe Nadarevića: Oca izgubio kao dječak, voljena žena izdahnula mu na rukama...

Nedjeljni magazin22.11.20, 19:48h

Životna priča Mustafe Nadarevića: Oca izgubio kao dječak, voljena žena izdahnula mu na rukama...
Mustafa Nadarević preminuo je u 78. godini života. Životni put ovog velikog glumca počeo je u Banjaluci, no ubrzo se nastavlja u Zagrebu, uz koji je doživotno bio vezan

 

 

Izvor: Gloria.hr

 

Otišao je Leon Glembaj. Otišao je inženjer Duje. Otišao je Mata. Otišao je Izet Fazlinović.


Otišao je veliki Mustafa Nadarević.


Šačica nabrojanih likova tek su djelić remekdjela koje je Nadarević stvorio, dao im karakter i svojom izvedbom usadio ih u kolektivnu svijest ovih prostora, zaduživši tako generacije. Onih koji su od njega učili, onih koji su ga obožavali. Moćan, autentičan, karizmatičan - Mustafa Nadarević bio je neprikosnoven, saživljen, snažno sljubljen sa svakom ulogom koju je igrao. Upravo stoga, njegova bogata plejada likova svjedočit će u vremenima koja dolaze glumačku veličinu koja nam je u naslijeđe ostavila identitet. Lokalni, nacionalni, društveni, kulturni - sve njegovo postalo je nedjeljivo, i s ponosom naše.


Nakon duge borbe s teškom bolešću, Mustafa Nadarević je preminuo. Otišao je u Zagrebu, gradu koji ga je snažno obilježio još u djetinjstvu, kada je u njega stigao iz Bosne i Hercegovine.


Životna priča velikog glumca počinje u svibnju 1943. godine u Banja Luci, gdje su se njegovi roditelji zaljubili i upoznali te dobili dječaka. Započeti zajednički život i obiteljska sreća nisu dugo trajali. Kada su mu bile svega četiri godine, uslijed tuberkuloze preminuo je Mustafin otac Mehmed, a njegova majka ostala je u teškoj situaciji samohrana majka pa je sina odlučila poslati baki i djedu u Zagreb. I tada Mustafa stiže u grad uz koji ostaje vezan kroz cijeli svoj život.


Kada mu je majka uspjela pronaći posao, Nadarević se na nekoliko godina vratio u Bosnu i Hercegovinu i tamo završio osnovnu školu, no gimnazijske dane proveo je u Rijeci, gdje su mu se baka i djed u međuvremenu preselili iz Zagreba. Tada je radio i kao izbacivač na plesnjacima, a onda je njegova baka uzela stvar u svoje ruke i unuka poslala u amatersko kazalište. Bila je to sjajna odluka. Uskoro će se Nadarević vratiti u Zagreb i upisati Akademiju dramskih umjetnosti.

 

mustafa-nadarevic-velo-misto

Boris Dvornik, Ivica Vidović i Mustafa Nadarević u seriji "Velo misto"


Karijeru je započeo u ZKM-u, a potom se 1969. godine pridružio Hrvatskom narodnom kazalištu. Stigle su prve velike uloge u kazališnim komadima - "Dundi Maroju", "Ostavci", "Gospodi Glembajevima".


Sjajan u kazalištu, Nadarević je briljirao i na filmu te u velikim dramskim projektima, poput filma "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Već viđeno" Gorana Markovića te "Glembajevima" Antuna Vrdoljaka... Usto, tijekom devedesetih je počeo i režirati, pa je nizao predstave u Kerempuhu, HNK-u i Narodnom pozorištu u Sarajevu. Nacionalnim prvakom Ministarstvo kulture proglasilo ga je 2006. godine.

 

Dok je gradio karijeru, stigla mu je u život i ljubav. S prvom suprugom Jasnom dobio je kćer Nađu. Brak nije potrajao i par se nakon osam godina braka razveo. Sa svojom drugom suprugom, televizijskom urednicom Snježanom Nožinić, Mustafa je dobio još dvoje djece - kćer Nanu i sina Ašu. Nana i Aša ocu su bili najveća podrška - i u najljepšim i u najtežim životnim trenucima.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još