GALERIJA „ZVON0“ IDE DALJE

Sprema se izložba Osmana Arslanagića „Izum samoće“

Kultura21.11.20, 13:58h

Sprema se izložba Osmana Arslanagića „Izum samoće“
Nova izložba poznatog sarajevskog scenografa, likonog umjetnika i prosesora na akademijama u Sarajevu i Osijeku uskoro u kultnoj galeriji „Zvono“

Nakon iznimno uspješne četiri izložbene postavke u Zvonu u okviru ciklusa „Znakovi pored puta“ Osmana Arslanagića na kojima su bili predstavljeni nesvakidašnji objekti nastali od predmeta koje je odbacilo more ili su se u prirodi našli zahvaljujući ljudskom nemaru, autor nastavlja sličan pristup, ovoga puta povratkom čistom slikarstvu istom metodom.


Naplavine i odbačene stvari dovodi u prepoznatljiv asocijativan oblik i formu u slici gdje prepoznajemo ostrva, čemprese, mediteranski pejzaž… objedinjen prepoznatljivim autorskim rukopisom u kojem primjećujemo, kako iz naslova tako i iz samih radova odgovor na ukupnu situaciju u kojoj se nalazimo i samoću kao kolektivnu nužnost koja nam traje mjesecima.

Sam naslov „posuđen“ je iz romana Paula Austera za koji je svojevremeno Osman Arslanagić radio naslovnicu.

 

osman-arslanagic2


Osman Arslanagić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesionalni je scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, preko 200 teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Redovni je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Scenografija, kostim i maska i profesor Scenskog oblikovanja na Akademiji za scenografiju u Osijeku (Hrvatska). Dobitnik je 25 međunarodnih i domaćih nagrada za svoj rad i njemu najbitnije dvije godišnje nagrade Collegiuma Artisticuma. Kao slikar samostalno je izlagao u Študgartu, Londonu,Trebinju, Utrehtu, Amsterdamu i Sarajevu…

 

Otaranje izložbe je u ponedeljak (23. novembar) u 19.30h, uz poštovanje svih propisanih (i nepropisanih) epidemioloških mjera.

 

(DEPO Portal/ak)

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!