blokovska podjela

Jeb'o vas Mostar, makar i vaki!

Front21.11.20, 12:11h

Jeb'o vas Mostar, makar i vaki!
Opstojnost, borba, identitet, jednakopravnost, samo čekaju iz zasjede da opet okrupne hrvatske glasove u Mostaru, jer, Bože moj, ako se ovi tamo spremaju uzeti grad i staviti šapu na njegov budžet, onda nema druge nego da se opet organiziramo

 

Izvor: Bljesak.info

Piše: Boris Čerkuč

 

Mostarski izbori dobili su šansu. U osnovi mi se ne sviđa što su izdvojeni od ostatka lokalnih izbora u BiH, jer će se i Kurta i Murta slijevati tih dana u grad po svoj komad medijskog plijena, tako da se već sad vidi kako će izbori u Mostaru biti podignuti na pijedestal nevjerojatne važnosti. Samo čekam da netko konačno otvori karte i nazove to sočno – Bitka za Mostar!

 

Jer već je krenulo. Izbori su lokalni, ali stezanje obuća i inzistiranje na povijesnoj presudnosti istih već su pušteni u javnost. Prvo je krenulo sazivanje „probosanskog bloka“ s nadom da će se ovaj put pametnije nego prije – s nadom u „sasvim realan rezultat“ koji bi trebao biti oduzimanje gradonačelničke funkcije HDZ-u – Ljubo Bešlić je uspio u ovih 12 godina postao sinonim za sve što ne valja u gradu, iako je stranka koja želi okupiti „probosanski blok“ kusala i kusa iz iste kaše kao i Ljubo.

 

Neće, naravno, dugo trebati da se, kao reakcija, pokrene i teška artiljerija s desna. Opstojnost, borba, identitet, jednakopravnost, samo čekaju iz zasjede da opet okrupne hrvatske glasove u Mostaru, jer, Bože moj, ako se ovi tamo spremaju uzeti grad i staviti šapu na njegov budžet, onda nema druge nego da se opet organiziramo! Pritom, naravno, nitko neće niti spomenuti kako su HDZ i SDA ne samo uredno vladali kroz zadnjih 12 godina i što kroz ono malo zakona, a više kroz neformalne dogovore, uspjeli od Grada na Neretvi stvoriti zaostalo Ljubinje, Biograd na Neretvi, Karašebeš sastavljen od dvije palančice, dvije kasabe, koje tek rijetko pokazuju da su ušle u 21. stoljeće.

 

Kroz taj okvir „mi ovamo, oni tamo, pa 'ko koga zajebe“ teško se provući, a da te odmah ne zalijepe. Čim ponudiš neku alternativu, a dolaziš s lijeve strane grada, ili uglavnom s nje, odmah ti lijepe etiketu da radiš za HDZ. Ako si spreman ponuditi alternativu, a dolaziš s desne, ili uglavnom s nje, onda si kupljen od strane SDA. Ako kažeš kako Mostar nema dvije strane, nego je jedan, šuknu ti ga u stereo tehnici!

 

Uglavnom, tko god želi preskočiti, zaobići, zanemariti taj HDZ – SDA klinč u Mostaru taj ima ogromne šanse da se probudi kao izdajnik. Bošnjak kao gradonačelnik Mostara? Zašto ne? No, Mostaru ne treba Ljubo 2. Pritom nije Ljubo Bešlić bitan, bitno je ono na što je bila svedena njegova funkcija. I svih ostalih oko njega. Bitan je način na koji je Grad Mostar funkcionirao. Ako je jedino bitno da umjesto Hrvata bude Bošnjak, a da se pritom samo zamijene uloge u jednakom šablonu vladanja, onda je Mostar, da mi 'prostite – opet najebao! Ionako se gradonačelnik ne bira direktno, što je za Mostar već unaprijed blaga katastrofa, jer će obnašatelj funkcije Glavnog, pa bio on Bošnjak ili Hrvat, biti plod dogovora stranaka kroz Gradsko vijeće, što otvara mogućnost da njegov program za pokretanje Mostara uopće ne mora niti postojati.

 

Bitno je samo da ga nekako naguraju u fotelju, nakon dugotrajnog i bolnog natezanja. Biti biran i moći birati u Mostaru je vrlo, vrlo nategnuta mogućnost, a sve mogućnosti uglavnom crpe oni koji su nedavno stisnuli ruku pred stranim svjedocima. Čime dolazimo do suštinskog pitanja mostarskih izbora – oni su lokalni izbori i kao takvi trebali bi imati naglasak na lokalno, komunalno stanje grada, na razvoj grada u budućnosti, na stvaranje okvira da se u Mostaru može živjeti, raditi i stvarati kao čovjek. Ali ne, ovi koji su ga do sad držali u strastvenom zagrljaju ne znaju drugačije nego lokalne izbore pretvoriti u izbore na kojima se brani Bosna ili na kojima se, sačekajte samo reakciju na to za koji dan, brani hrvatska opstojnost. Ja ih razumijem, najjeftinije i najefikasnije oružje je u pitanju, ali na kraju će opet stradati Mostar. Politički centri opet će graditi sebe na račun ovog ruiniranog grada, kralja svih nelogičnosti jedne zemlje posvađane s logikom.

 

Taj žrvanj opet će starim trikovima probati anulirati svaku alternativu u gradu.  Svi politički megafoni koji su se javili zadnjih dana, i koji će se tek javiti, uključujući i one koji nisu u politici, ali se, eto, politika ne da nikako istjerati iz njih, guraju stvari u tom pravcu. Komunalna katastrofa grada, smeće, otrovi, zagađenja, nikakva infrastruktura i divlja gradnja, neplansko bujanje loših arhitektonskih rješenja i uvijek jedni te isti problemi s poplavama nakon kiša očito nisu važniji od još jedne „Bitke za Mostar“. Bitke koju će voditi opet oni isti akteri koji već toliko godina nikako da sjaše, koji su se namečili i naturili kao glavna referenca u gradu, a koji od svega toga bogovski i begovski žive, s tim da je sav komunalni nered njihovih ruku djelo. Mostar kakav je sad, njihovo je ogledalo. Pomoći će im i mediji, spustit će se ekipe preko Ivana stvarajući pogodan „battleground“, braneći Bosnu i kukajući pritom za budućnost Mostaraca, a zapravo gurajući Mostar još dublje, skupa s onima koji će preko Žovnice stići po svoj komad „ratnih scena“ u još jednoj borbi nas Hrvata za zadnju čuku.

 

Ovaj dosadašnji Mostar, taj prost zbroj dvije neubrojive i propale kasabe i jest ono što „ratnici“ žele. Ma koliko vas uvjeravali da su u borbi za čitav grad, konačni cilj im je i dalje kontrola nad svojom polovicom i možda malo preslagivanja u segmentu koji glumi jedinstveni Mostar. A to znači još barem četiri godine ničega – asfalta na kašičicu, lokava na kubike, smrdljive kanalizacije nakon svake kiše i užasne vizure grada, od ulazaka sa svake strane, do fasada koje s raspadaju, i koji sve više sliči kolumbijskim i brazilskim favelama, nego europskom gradu bogate tradicije i specifične kulture. To znači i još četiri godine potpunog nedostatka odgovornosti, jer u Mostaru, makar i vakom, uvijek su krivi oni tamo. No, ako Mostarci na izborima opet tako odluče, nemam im što prigovoriti. Isti oni kojima ovakav Mostar ne smeta, ako budu u većini, ja tu ne mogu ništa. Volja je volja, pa duboka k'o Neretva ili plitka k'o Radobolja. 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još