u koga se polažu nade?

Ko će biti novi premijer KS? U igri je nekoliko imena

Front21.11.20, 10:20h

Ko će biti novi premijer KS? U igri je nekoliko imena
Prema svemu sudeći, s obzirom na ostvareni broj glasova u KS, ali i politički kapacitet, mjesto premijera trebalo bi pripasti upravo NiP-u

 

Nova Vlada Kantona Sarajevo trebala bi, uz sve ranije procedure u vezi sa smjenom aktuelne, biti imenovana najkasnije sredinom naredne godine - piše Avaz

 

Raniji dogovor


Do tada stranke četvorke, koje su sakupile potpise za smjenu bivše vlade, ali i pobjednice lokalnih izbora, već polako sklapaju mozaik i traže rješenje za ključne pozicije u KS.

 

Kako je već ranije, nezavisno od lokalnih izbora, dogovoreno da SDP-u pripadne mjesto gradonačelnika Sarajeva, što je Bogić Bogićević i prihvatio, Naša stranka i Narod i pravda vodit će, kako nam je nezvanično rečeno, bitku oko novog premijera KS.

 

Prema svemu sudeći, s obzirom na ostvareni broj glasova u KS, ali i politički kapacitet, mjesto premijera trebalo bi pripasti upravo NiP-u. Ova stranka, ukoliko ne bi kandidirala svogakandidata, ne bi imala nijednu ključnu poziciju u vlasti, a teško je očekivati da se zadovolje predsjedavajućim Skupštine KS.

 

No, ni Naša stranka, navodno, ne odustaje od ove pozicije. Oni su ranije imali poziciju premijera, kada je Vladom rukovodio Edin Forto.

 

Njegovo ime ponovo se veže za ovu poziciju, dok NiP, kako se nezvanično spominje, nadu polaže u mladog Adnana Delića, koji je bio kandidat za načelnika Novog Grada. Poražen je od Semira Efendića s nešto više od 600 glasova razlike.

 

Međutim, pitanje je može li Delić, koji je politički neiskusan, uhvatiti se ukoštac sa svim problemima.

 

Nezvanično saznajemo da jedna struja u Našoj stranci, okupljena oko Sabine Ćudić, smatra da ova stranka ne bi ni trebala biti dio četvorke, nego da je podrže kao manjinsku vladu.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još