UMJESTO STAVLJANJA NA RESPIRATOR

Novi lijek koji pomaže najteže oboljelima od Covida-19: Toliko je učinkovit da ga više ni ne testiraju! Ipak...

Hronika20.11.20, 20:41h

Novi lijek koji pomaže najteže oboljelima od Covida-19: Toliko je učinkovit da ga više ni ne testiraju! Ipak...
Istraživanje znanstvenika je bilo fokusirano na teško oboljele pacijente koje je trebalo staviti na respirator

 

 

 


Lijek za reumatoidni artritis tocilizumab liječi teško oboljele od covida-19, pokazuju podaci istraživanja znanstvenika iz Velike Britanije i Nizozemske, piše BBC.


Znanstvenici su kazali da se radi o 'apsolutno nevjerojatnom rezultatu', a lijek se više ni ne testira jer su toliko sigurni u njegovu učinkovitost. No, precizan učinak na preživljavanje bolesnika nakon uporabe lijeka još uvijek se istražuje, prenosi Jutarnji list.


Drugi stručnjaci pak kazali su da treba biti oprezan dok se ne objave potpuni podaci.


Lijek tocilizumab utječe na imunološki sustav koji kod nekih pacijenata zaraženih koronavirusom reagira pretjerano, a takva reakcija, poznata i kao citokinska oluja, može biti smrtonosna. 


Istraživanje je bilo fokusirano na teško oboljele pacijente koje je trebalo staviti na respirator. Ispitivanje lijeka zaustavljeno je prije dva dana nakon što su neovisni promatrači kazali da postoji dosta dokaza, od prva 303 pacijenta, koji pokazuju da lijek djeluje.


No, interpretiranje podataka je iznimno kompleksno, navodi BBC.


Podaci, naime, pokazuju poboljšanje u ishodima, ali se radi o statističkoj povezanosti ostalih elemenata kao što su stopa preživljavanja i vremena koje oboljeli provode na intenzivnoj njezi. Liječnici znaju da lijek nešto čini, ali će trebati vremena da bi se utvrdilo spašava li on život oboljelih ili samo ubrzava njihov oporavak. 


Trebat će tjedni za pravilnu procjenu podataka, koji još uvijek nisu službeno objavljeni.


Liječenje ovim lijekom košta između 500 i 1000 funti i on se oboljelima od koronavirusa daje intravenozno.


Steroidi, uključujući deksametazon, dokazano spašavaju oboljele od koronavirusa te smiruju čitav imunološki sustav, dok tocilizumab cilja specifične dijelove tog sustava.


- Imati drugu učinkovitu terapiju za kritično bolesne pacijente mjesecima od početka pandemije je bez presedana - kazala je Lennie Derde sa Sveučilišnog medicinskog centra u Utrechtu. 


Profesor Peter Horby, koji je bio dio tima sa Sveučilišta u Oxfordu koji je pokazao da deksametazon pomaže oboljelima, kazao je kako se radi o ohrabrujućim rezultatima koji sugeriraju da bi protuupalni lijekovi mogli pomoći u liječenju koronavirusa.


- Dosadašnji rezultati uporabe tocilizumaba bili su dvojaki, a četiri nasumična kontrolirana ispitivanja pokazala su rezultate, od kojih su dva bila negativna, a dva pozitivna - kazao je Horby.


(DEPO PORTA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još