NAKON IZLASKA IZ PRITVORA

'Tačno, davao sam prioritet za liječenje pojedinim osobama, ali...': Šta je sve zabranjeno Batku dok se brani sa slobode?

Hronika19.11.20, 11:03h

'Tačno, davao sam prioritet za liječenje pojedinim osobama, ali...': Šta je sve zabranjeno Batku dok se brani sa slobode?
Umjesto pritvora, određene su mu mjere zabrane i to sve moguće mjere zabrane koje po zakonu o krivičnom postupku mogu biti određene nekom osumnjičenom

 

 

Almir Čehajić Batko, voditelj emisije “Udri muški” i predsjednik udruženja “Otvorena mreža” pušten je jučer iz pritvorske jedince “Miljacka” sarajevskog KPZ-a, nakon što je mjesec poslije hapšenja u akciji “Network” proveo iza rešetaka.

 

Iako je Tužilaštvo Kantona Sarajevo od sarajevskog Kantonalnog suda zatražilo da mu se za još dva mjeseca produži pritvor, Sud je taj prijedlog odbio.


Umjesto pritvora, određene su mu mjere zabrane i to sve moguće mjere zabrane koje po zakonu o krivičnom postupku mogu biti određene nekom osumnjičenom, potvrđeno je za Hayat iz Tužilaštva.


Tako je Čehajiću zabranjeno napuštanje mjesta boravka, konkretno Sarajeva. Oduzet mu je pasoš, zabranjeno izdavanje novih putnih dokumenata na njenovo ime, te mu je zabranjen prelaz državne granice sa ličnom kartom u one zemlje gdje je to moguće.


Osim toga, zabranjeno mu je upravljanje poslovima “Otvorene mreže”, organiziranje daljeg poslovanja ovog udruženja, kao i bilo koji drugi način učestvovanja u poslovanju “Otvorene mreže”.


Također, Batko ne smije posjećivati prostorije Udruženja, ne smije na bilo koji način komunicirati sa suosumnjičenim Davorom Gajem, direktorom firme City Otvorena mreža d.o.o. u sklopu koje je djelovala Batkova emisija “Udri muški”, a zabranjen mu je i kontakt sa svim uspolenicima i članovima udruženja “Otvorena mreža”.


 Uz sve navedeno, Batku je naloženo da se mora jednom sedmično javljati MUP-u Kantona Sarajevo, odnosno nadležnoj policijskoj stanici, svakog ponedjeljka.


Čehajiću se na teret stavljaju malverzacije vezane za prikupljanje novca koji je trebao biti usmjeren za liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u inostranstvu.


Tužilaštvo Kantona Sarajevo istragu protiv Batka pokrenulo je na osnovu prijava sedam osoba koje su bile u programu “Otvorene mreže”, a za koje se skupljao novac za transplantaciju organa u inostranstvu.


Terete ga da je malverzacijama stekao nezakonitu imovinsku korist veću od 600.000 maraka, kao i da je oštetio “Otvorenu mrežu” za 50.000 KM.


Čehajić je na ročištu za određivanje pritvora prije mjesec kazao da jeste davao prioritete za liječenje pojedinim osobama, ali da nikakvih zloupotreba niti nezakonito stečene koristi nije bilo.

 
Njegov advokat Omar Mehmedbašić tada je kazao da bi se u ovom slučaju morao voditi parnični, a ne krivični postupak između Batka i oštećenih.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još