Jasna Duraković o 'prilici za nadogradnju'

Sigurna sam da kada bi se problemi koji tište SDP pošteno 'istresli' na sto, više ni ne bi bili problemi

Front19.11.20, 08:15h

Sigurna sam da kada bi se problemi koji tište SDP pošteno 'istresli' na sto, više ni ne bi bili problemi
Što se tiče SDP-a, već su se pojavila otvorena pisma, javne sugestije i kritike kao i sugestije naših članova. Po meni je to jako dobro. Vjerujem da SDP nikada neće sankcionirati takva ponašanja, jer bi to značilo obavezu odlaska po pamet u centralu, napisala je Duraković

 

U iščekivanju zvanične objave izbornih rezultata od strane CIK-a, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković na svom je Facebook profilu napisala kako se nada kako rezultati neće biti kompromitirani „evidentnim/evidentiranim malverzacijama poput pokušaja krađe glasova i drugih uočenih i prijavljenih nepravilnosti, moram se oglasiti“.

 

- Ja jednostavno ne znam ni uvijeno ni lukavo, nego samo otvoreno i direktno, pa ću tako i ovaj put.

 

Prvo, jako sam sretna zbog uspjeha Četvorke. Mogu nam to oponenti osporavati ovako ili onako, ali budimo pošteni – pomeli smo! Znam ja, a sigurna sam da znaju i svi izabrani kandidati, da je to razlog za slavlje samo zbog toga što je narod konačno, baš kao što je nekad u Bosni vilama i motikama jurišao na dvorce nepravednih i korumpiranih tlačitelja, sada sa drugim oružjem, hemijskim olovkama, svrgnuo takve dinastije. Drugih razloga a ni vremena za slavlje nema, nego trebamo odmah zavrnuti rukave i čistiti sve ovo što su korumpirani prethodnici ostavili u naslijeđe.

 

Drugo, što se tiče SDP-a, već su se pojavila otvorena pisma, javne sugestije i kritike kao i sugestije naših članova. Po meni je to jako dobro. Vjerujem da SDP nikada neće sankcionirati takva ponašanja, jer bi to značilo obavezu odlaska po pamet u centralu. Neke druge stranke, koje su krahirale na ovim izborima, skupo su platile ceh za stavove, poput onog „da je stranka važnija od naroda“, ili onog da je „javno istupanje jednako frakcionaštvu“ itd. itd.

 

Mi nećemo i ne smijemo sebi dozvoliti ovakve greške. Ne smiju se interni problemi, poput narušenih međuljudskih odnosa, ličnih frustracija zbog povrijeđenih sujeta, prethodnih neadekvatnih kadrovskih rješenja, organizacijskih ili pojedinačnih slabosti gurati pod tepih. Potrebno je organizirati sastanke gdje će se javno, oči u oči, sve reći, jer priče po kuloarima i po privatnim porukama u inboksu samo doprinose bujanju problema. A sigurna sam da, kada bi se gore navedeni problemi koji tište SDP već duže vrijeme pošteno “istresli” na sto, više ni ne bi bili problemi. Potrebno je osluškivati volju članstva i simpatizera, potrebno je njegovati atmosferu u kojoj stvari treba reći otvoreno bez imalo straha da će nekome “odletjeti glava”.

 

Dobro, objektivno tu sam i došla jer ovog u SDP-u nije ni bilo, ali treba se potruditi da se sve dodatno “glanca” i njeguje. I da se svaka slabost ili loš rezultat prepozna kao nova prilika za nadogradnju. Ipak, da bi sve ovo funkcioniralo, potrebno je ustanoviti kodeks poštenja i prihvatanja istine, ma ko bio u pitanju i ma koliko nekome bilo teško zbog toga. Jer ako je neko dobronamjeran ili povrijeđen, ne mora značiti nužno da je i u pravu. Ako je neko radio za stranku ili “ginuo” kako neki kažu, ne mora značiti da zbog toga obavezno zaslužuje i poziciju. Sposobni i pošteni moraju biti ispred podobnih, ma ko bio u pitanju.

 

Što se tiče mog angažmana u SDP-u, ja ću osobno zagovarati ovu vrstu otvaranja i unutar stranke i prema javnosti i raditi na afirmaciji pravih vrijednosti. Samo i jedino na ovaj način možemo prevazići opasnost od stagnacije. Jer čovjek prvo mora ostvariti veliku pobjedu nad samim sobom i tek će onda nizati izvanjske pobjede. Isto tako je i sa strankom. Idemo zavrnuti rukave i raditi za dobrobit svih nas! - napisala je Duraković.

 

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još