Ministru sigurnosti BiH 'svezane ruke'

Oglasio se Cikotić: Za istragu o ubistvu na Ilidži ponudili smo pomoć MUP-u KS

Front18.11.20, 19:50h

Oglasio se Cikotić: Za istragu o ubistvu na Ilidži ponudili smo pomoć MUP-u KS
Naveo je kako će istraga pokazati šta je ovdje bio uzrok sukoba koji je proizveo tragične posljedice

 


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine ponudio je podršku državnog nivoa u slučaju potrage za migrantima koji se sumnjiče da su počinili ubistvo na Ilidži koje je potreslo ovaj grad.

 

Podsjetio je javnost kako Ministarstvo sigurnosti nema operativnih ingerencija niti mogućnosti da interveniše u ovom slučaju.

 

- Jako mi je žao što se desio jedan ovakav slučaj i porodici stradalih mladića izražavam suačešće. Jako je važno da u ovakvim situacijama sistem sigurnosti funkcinioše onako kako je zakonima uređeno. Moramo iscrpiti nadležnosti PU Ilidža, MUP-a KS i njihove eventualne zahtjeve s nivoa FBiH, odnosno državnih nivoa. Mislim da je jako bitno shvatiti da sve sigurnosne ekscese nije uvijek moguće predvidjeti i prevenirati, a u ovom slučaju sistem mora odreagovati da se pronađu počinioci i da se jednim mehanizmom efikasne reakcije preventivno djeluje i obeshrabri ponavljanje ovakvih slučajeva na prostoru KS i čitave BiH – rekao je Cikotić.

 

Naveo je kako će istraga pokazati šta je ovdje bio uzrok sukoba koji je proizveo tragične posljedice.

 

Govoreći o potencijalno opasnim osobama među migrantima, Cikotić je rekao kako u slučajevima kada imaju informacije o ljudima s određenom historijom, mjere poduzimaju odmah i bivaju brzo udaljeni iz BiH.

 

- Skoro na dnevnoj bazi čitate o povratku određenog broja stranih državljana i to se odnosi na te za koje imamo informacije da predstavljaju neku vrstu sigurnosne prijetnje za BiH – zaključio je Cikotić.

 

(Hayat.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još