Generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus

Upozorenje prvog čovjeka WHO: Vakcina neće biti dovoljna

Front16.11.20, 16:02h

Upozorenje prvog čovjeka WHO: Vakcina neće biti dovoljna
Novi talas pandemije primorao je zemlje da preduzmu dodatne restrikcije kako bi obuzdale širenje virusa

 

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio da sama vakcina neće biti dovoljna za pobjedu nad pandemijom korona virusa.

 

"Vakcina će dopuniti ostale alatke koje imamo, a neće ih zamijeniti", rekao je Ghebreyesus na sastanku izvršnog savjeta WHO, prenosi B92.

 

Kad je riječ o vakcini, izvršni direktor je, kao i nekoliko njegovih zamjenika, posljednjih dana nastojao da smanji optimizam nakon što su laboratorije Pfizer i BioNTech objavile da je njihova vakcina, koja je u trećoj fazi ispitivanja, efikasna 90 odsto.

 

"U početku će količine biti ograničene i zato će medicinsko osoblje, starije i rizične osobe imati prioritet i nadamo se da će to smanjiti broj umrlih i omogućiti zdravstvenim sistemima da izdrže", istakao je Ghebreyesus i upozorio da će "i dalje ostati puno prostora za djelovanje virusa".

 

On je zato pozvao da se prerano ne ukidaju mjere kojima se kontroliše širenje korona virusa poput testiranja, karantina, praćenja kontakata. Novi talas pandemije primorao je zemlje da preduzmu dodatne restrikcije kako bi obuzdale širenje virusa.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!