VIDEO/ Najveća stranka u Bošnjaka gubi glavni grad i okolinu

Genjac: 'SDA će imati manje načelnika... Na području KS nije dobra situacija, u Srebrenici se vodi tijesna bitka'

Front15.11.20, 22:01h

Genjac: 'SDA će imati manje načelnika... Na području KS nije dobra situacija, u Srebrenici se vodi tijesna bitka'
Kada je u pitanju Srebrenica, još uvijek nije počeo unos podataka, ali je Genjac u telefonskom razgovoru s kandidatom više probošnjačkih stranka za načelnika te općine Alijom Tabakovićem saznao da bi u toj općini mogla biti tijesna bitka

 

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Izbornog štaba te stranke Halid Genjac kazao je večeras Feni da prvi rezultati nakon zatvaranja biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini govore o tome da će stranka imati nešto manji broj načelnika nego nakon prošlih općinskih izbora.

 

Kako je pojasnio, dio općina počeo je unositi preliminarne rezultate i sada se već može govoriti da je uneseno oko 30 posto glasova birača.

 

- Nisu sve općine počele unositi rezultate, ali ono što je sada izvjesno je da će SDA u jednom dijelu općina gdje smo imali načelnika te pozicije izgubiti, ali u drugom dijelu općina osvojit ćemo poziciju načelnika tamo gdje nismo do sada imali načelnika - dodao je Genjac.

 

Ipak, kako kaže, na području Kantona Sarajevo nije dobra situacija budući da SDA za sada vodi u općinama Ilijaš, Hadžići i Trnovo, ali kandidati SDA su na drugom mjestu u općinama Novo Sarajevo, Ilidža i Centar.

 

- U Visokom gdje nismo imali poziciju načelnika kandidat SDA ima značajnu prednost i očekujemo da tu osvojimo mjesto načelnika, također u Kalesiji gdje nismo imali poziciju načelnika naš kandidat je u vodećoj poziciji - naglasio je Genjac.

 

Kada je u pitanju Srebrenica, još uvijek nije počeo unos podataka, ali je Genjac u telefonskom razgovoru s kandidatom više probošnjačkih stranka za načelnika te općine Alijom Tabakovićem saznao da bi u toj općini mogla biti tijesna bitka.

 

- Ukoliko ne bude nekih značajnijih izbornih manipulacija s biračkim tijelom iz Republike Srbije onda imamo mogućnosti i osnova da vjerujemo da ćemo pobijediti. Međutim, treba biti rezerviran s obzirom na to da znamo šta se sve u Srebrenici i ranije događalo - istaknuo je Genjac.

 

Kako je zaključio, imajući u vidu situaciju koja se događa u Sarajevu mišljenja je da će SDA imati manji broj načelničkih pozicija u BiH i manji broj općinskih vijećnika nego je to bilo 2016. godine kada je SDA imala veoma dobar izborni rezultat.

 

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!