Sa zebnjom na izbore

Strah od malverzacija: Najveći problem je trgovina mjestima u biračkim odborima! Upravo tome služe male stranke...

Front14.11.20, 10:51h

Strah od malverzacija: Najveći problem je trgovina mjestima u biračkim odborima! Upravo tome služe male stranke...
U BiH je izborna šutnja uoči lokalnih izbora zakazanih za nedjelju 15. novembra. Kritičari upozoravaju izborne malverzacije, a analitičari nagovještavaju početak "tektonskih promjena" na političkoj sceni BiH

 

Više od 30.000 kandidata (ukupuno 543 politička subjekta) kandidovalo se na lokalnim izborima 2020. godine. Na listama su "profesionalni političari" koji su već decenijama na položajima u lokalnim institucijama, mladi različitih profila, pjevači, influenseri, novinari... Zato se u izbornim programima nudi sve, od izgradnje lokalnih puteva, do ulaska u NATO i Evropsku uniju, piše Deutsche Welle.

 

Za izbore je registrovano 3.283.194 birača. Evidentiran je veliki broj prijavljenih u inostranstvu za glasanje putem pošte. Zbog lošeg iskustvia sa prethodnih izbora, kada se izvještavalo o glasanju više od 8.000 umrlih, Centralna izborna komisije (CIK) je prvi put objavila spisak birača registrovanih za glasanje putem pošte. Uslijedili su prigovori, a CIK je zbog brojnih prijava odbio da upiše u birački spisak skoro 30.000 potencijalnih birača.

 

Trgovina mjestima u biračkim odborima

 

Prema izvještaju Koalicije "Pod lupom", jedan od najvećih problema na ovim izborima je trgovina mjestima u biračkim odborima radi izbornog inžinjeringa. Iz ove koalicije upozoravaju na pojavu registracije malih stranaka u sredinama u kojima nemaju realnih izgleda samo radi dobijanja pozicija u biračkim odborima.

 

Pojašnjavajući za DW primjere izbornog inžinjeringa, bivši član biračkog odbora u jednoj sarajevskoj općini A.N. kaže da se stranke iz jednog entiteta prijavljuju za izbore u općinama drugog entiteta da bi osigurale pozicije u biračkim odborima. Potom se, kako kaže, te pozicije mijenjaju ili prodaju tako što, primjera radi, stranke iz Federacije BiH prepuštaju ili prodaju svoja biračka mjesta u Republici Srpskoj (RS) strankama iz RS-a i obratno.

 

Glasali ste, iako niste izašli na izbore

 

"Učesnici ove 'trgovine' tako ostvaruju potpunu kontrolu u pojedinim biračkim odborima, a nekada plate članove biračkih odbora iz drugih stranaka da 'zatvore oči'. To se potom zloupotrebljava na više načina. Na primjer, nakon zatvaranja glasačkog mjesta i poređenja spiskova registrovanih birača i onih koji su izašli na izbore, popunjavaju se neiskorišteni glasački listići potpisivanjem određenog broja onih koji nisu izašli na izbore. Tako ste glasali iako niste izašli na izbore, pa je i zato važno iskoristiti svoje pravo na glasanje. Također, prepravljaju rivalske gasačke listiće u nevažeće. Kontrole su nedakvetne, posmatrači su ponekad dio iste ujdurme (malverzacije), ili jednostavno odu sa biračkog mjesta nakon njegovog zatvaranja, kada stranački 'aktivisti' u biračkim odborima i stupaju na scenu. To, uglavnom, mogu i rade pretežno velike, nacionalne stranke, a nekada se i manje stranke registruju i tamo gdje nemaju nikakve šanse, samo radi učešća u sličnoj trgovini", kaže A.N.

 

Izborna kampanja protekla je u atmosferi međusobnih optužbi nacionalnih i građanskih opcija, pozicije i opozicije, raspada doskorašnjih čvrstih koalicijskih partnera, nekorektnog etiketiranja političkih rivala i zloupotrebe javnih resursa. Komunikolog Enes Osmančević za Radio Federacije BiH je kazao da je ovogodišnja predizborna kampanja bila "demonstracija snage vladajućih partija s ciljem sijanja straha među građanima".

 

Moguće promjene političke scene u BiH

 

"Brojne nepravilnosti nisu sankcionirane, jer je stanje u CIK-u zapušteno, a ovo tijelo je ispolitizirano i njegovi članovi su simpatizeri određenih političkih stranaka", nastavlja Osmančević i dodaje da su kampanju obilježile "bezidejnost, floskule te veličanje stranačkih ličnosti" umjesto stvarnog osvrta na brojne probleme lokalne zajednice. "Krivicu snosi i narod, građani, jer zbog svoje političke nepismenosti nisu u stanju da budu korektiv", kazao je još Enes Osmančević.

 

Prema istraživanjima Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) sa sjedištem u Ljubljani, nakon promjena na političkoj sceni u Crnoj Gori, moguće su promjene i u BiH. "Otvaraju se mogućosti za početak tektonskih promjena na političkoj sceni u BiH, a već  je došlo do preslagivanja u RS-u, gdje manji partneri napuštaju vladajuću koaliciju. Rezultati lokalnih izbora će u mnogome utjecati na dalji razvoj političke situacije u BiH i na opće izbore 2022. godine. Karakteristično za lokalne izbore je, da stranke ulaze u neprincipijelne koalicije iako su na višim nivoima vlasti žestoki politički protivnici. Bezbroj je primjera takvih koalicija, a jedan od njih je Srebrenica", navodi se u izvještaju IFIMES-a.

 

"Uplitanja" susjeda u izborni proces u BiH

 

Izbori su test i za nacionalne stranke u Federaciji BiH, posebno u Kantonu Sarajevu, gdje se nacionalni koncept suočava sa građanski orijentiranim strankama. Iz IFIMES-a upozoravaju i na "anomalije" Izbornog zakona BiH kojim nije predviđen drugi krug izbora za gradonačelnike, ali i na uplitanje susjeda u izborni proces u BiH. "Primjer je ministar evropskih i vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji uoči izbora posjećuje općine u Zapadnoj Hercegovini i tako aktivno sudjeluje u izbornoj kampanji", napominje IFIMES.

 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko pozvao je građane da ostvare svoje demokratsko pravo. "Lokalni izbori se prije svega tiču konkretnih rješenja koja će pozitivno utjecati na svakodnevne živote građana, a ne grandioznih planova za odbranu naroda i zemlje. Ovo je vrijeme kada građani glasaju i time šalju jasnu poruku da žele bolji život", kazao je Inzko, napominjući da su izbori prilika da građani BiH sami iskoriste svoje "bonske ovlasti".

 

Apeli međunarodne zajednice

 

Ambasador Evropske unije (EU) u BiH Johann Sattler i ambasadori zemalja članica EU u BiH, pridružili su se kampanji o važnosti glasanja na lokalnim izborima. "Nemojte potcjenjivati snagu vašeg glasa" poručuju ambasadori, pozivajući birače da se pridržavaju pravila koje diktira pandemija korona virusa. Na poštivanje pravila poziva i CIK koji je saopćio da je do subote (14.11.) formirano 129 mobilnih timova za glasanje 1.615 osoba koje su, uz adekvatnu dokumentaciju, prijavljene za glasanje tokom  samoizolacije.

 

Na lokalnim izborima u BiH 2020. godine izabrat će se 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 22 gradonačelnika i 31 zastupnik Skupštine Brčko Distrikta.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još