važno je osigurati sve potrebno

Evo kako se pripremiti ako imate blage simptome i liječite se od covida kod kuće

Lifestyle13.11.20, 20:43h

Evo kako se pripremiti ako imate blage simptome i liječite se od covida kod kuće
Lijekovi protiv bolova također će vam olakšati ove dane. Možete konzumirati lijekove protiv glavobolje, bolova u tijelo i za snižavanje temperature

 

Osobe koje se zaraze koronavirusom, a imaju blage ili umjerene simptome liječe se kod kuće. U tom slučaju bitno je imati određene stvari kod kuće za brži oporavak.

 

"Postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste se pripremili za oporavak od blagog do umjerenog slučaja covida", kaže istraživačka znanstvenica Jennifer Williams.

 

Glavna liječnica nacionalne virtualne zdravstvene platforme Zipnosis, Lisa Ide, savjetuje da pripremite zalihe hrane koje mogu potrajati dva do četiri tjedna, a poželjeno je imati i sredstva za čišćenje, maramice i toaletni papir - prenosi N1

 

"Kada planirate pripremati zalihe, razmislite o hrani koja se može duže vrijeme skladištiti, a koja je hranjiva. To je riža, tjestenina, konzervirani ili sušeni grah, sušeno voće, juhe i zamrznuto povrće", savjetuje Ide.

 

Svježe voće i povrće također je važno za zdravlje i oporavak, posebno zbog toga što sadrže mnoštvo esencijalnih hranjivih sastojaka. Osim toga, možete produžiti rok trajanja voću i povrću tako da primjerice napravite temeljac za juhu koji onda zamrznete.

 

Što trebate kupiti?


Voda bi trebala biti na samom vrhu popisa za kupovinu. Izuzetno je važno da ste hidratizirani pa je potrebno unositi velike količine tekućine, osobito ako se borite i s temperaturom. Kašalj, proljev i povraćanje se također javljaju kod osoba koje su pozitivne na covid-19 i zbog toga je potrebno piti dosta tekućine.

 

Ako je voda sa slavine pitka, možete koristiti i nju, a u suprotnom, stručnjaci preporučuju da pripremite flaširane vode za barem 15 dana.

 

Lijekovi protiv bolova također će vam olakšati ove dane. Možete konzumirati lijekove protiv glavobolje, bolova u tijelo i za snižavanje temperature, piše Healthline.

 

Pripremite i maramice - covid-19 širi se primarno kašljanjem i kihanjem. Ne zaboravite ni sredstva za čišćenje, poput rukavica, sapuna, sredstava za dezinfekciju kako bi spriječili širenje covida među članovima obitelji. Poželjno je da imate i dodatne plahte, ručnike i pidžamu jer kad ste bolesni, kontaminirate sve površine koje dodirnete. Tvrde površine je lako dezinficirati, ali posteljinu, ručnike i odjeću treba oprati na visokoj temperaturi u perilici rublja.

 

"Vitamin C podržava aktivnost naših imunoloških stanica, posebno kada rade više nego što bi trebale, kao kada ste bolesni", savjetuje Asli Elif Tanugur Samanci, prehrambeni znanstvenik koji preporučuje unos 1-3 grama vitamina C dnevno.

 

Nemojte zanemariti psihičko zdravlje. Ako se liječite od covida kod kuće, bit ćete u samoizolaciji. Prema tome, pobrinite se i za sebe. Pripremite igrice, filmove, knjige i druge stvari koje vas opuštaju i zabavljaju kako bi vam vrijeme brže prošlo.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!