traje do zatvaranja biračkih mjesta

Lokalni izbori 2020. u BiH: Sutra ujutro u sedam počinje izborna šutnja

Hronika13.11.20, 22:38h

Lokalni izbori 2020. u BiH: Sutra ujutro u sedam počinje izborna šutnja
U skladu sa članom 16.11 stav (1) Izbornog zakona BiH u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju

 

Centralna izborna komsija BiH (CIK) podsjeća da period izborne šutnje počinje u subotu, 14. novembra u 7.00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje, 15. novembra ove godine do 19.00 sati.

 

 - U skladu sa članom 7.4 stav (1) Izbornog zakona BiH u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima što uključuje, ali se ne ograničava samo na sljedeće: održavanje skupova u cilju izborne kampanje;  izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače;  korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače; korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces - navode iz CIK-a.

 

Pod domaćim i međunarodnim sredstvima komunikacije, kako su dodali, podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona itd.

 

  - U skladu sa članom 16.11 stav (1) Izbornog zakona BiH u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju - saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.   

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!