Masovne grobnice

Ekshumacije na području Srebrenice: Pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba

Hronika13.11.20, 13:38h

Ekshumacije na području Srebrenice: Pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba
Prema dostupnim informacijama, pretpostavlja se da posmrtni ostaci, pronađeni na ovim lokacijama, pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti

 

Na lokalitetu Miholjevine na području općine Srebrenica, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i uz naredbu Suda BiH, u srijedu je započet proces ekshumacije i pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, žrtve iz proteklog rata.

 

Također, na području općine Srebrenica, tokom ekshumacije na lokalitetu Kragljivode, u četvrtak su pronađen posmrtni ostaci najmanje tri osobe.

 

Naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.  

 

Prema dostupnim informacijama, pretpostavlja se da posmrtni ostaci, pronađeni na ovim lokacijama, pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

 

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH je direktno nadgledao aktivnosti na terenu i vršio koordinaciju procesa ekshumacije, a po naredbi postupajućeg tužioca.

 

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici Komemorativnog centra Tuzla, pripadnici tima Republičke uprave civilne zaštite RS, kao i policijski službenici PS Srebrenica.

 

Istražioci i osoblje Tužilaštva Bosne i Hercegovine učestvuju u postupcima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!