Načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS

Hrvat apeluje na građane Sarajeva: Nosite maske i ne hodajte noću ili ćete plaćati kazne do 1.500 KM!

Hronika13.11.20, 11:36h

Hrvat apeluje na građane Sarajeva: Nosite maske i ne hodajte noću ili ćete plaćati kazne do 1.500 KM!
Od 17. oktobra do danas izdato je 1.247 prekršajnih naloga i dvije prekršajne prijave. Za taj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 do 1.500 KM“, istakao je Hrvat

 

Načelnik Sektora uniformisane policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Džafer Hrvat je na današnjoj konferenciji za medije podsjetio kako je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 29. augusta donijet Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 

Tim zakonom su, po njegovim riječima, stvorene normativne pretpostavke da Uprava policije aktivno sudjeluje u sprečavanju širenja zaraze izazvane koronavirusom i na taj način direktno primjenjuje svaku normu u slučaju kada su one naredbom izričito naglašene.

 

Do sada je, Uprava policije zaprimila dvije takve naredbe, i to od Kriznog štaba Ministarstava zdravstva KS, koje 15. oktobra naredilo obavezno nošenje zaštitne maske preko usta i nosa na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

 

„Od 17. oktobra do danas izdato je 1.247 prekršajnih naloga i dvije prekršajne prijave. Za taj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 do 1.500 KM“, istakao je Hrvat.

 

Naglasio je da je drugu naredbu donio Krizni štab Federacije BiH, a tiče se ograničenja kretanja građana u periodu od 23:00 do 05:00 sati.

 

S tim u vezi, u proteklih 48 sati izdato je 13 prekršajnih naloga osobama koje se nisu pridržavale ove naredbe, za čije je nepoštivanje također propisana kazna u iznosu od 500 do 1.500 KM.

 

Ovom prilikom, načelnik Hrvat je apelovao na sve naše sugrađane da se suzdrže od bespotrebnog kretanja i da poštuju naredbe, jer policijski službenici na terenu obavljaju svoju dužnost i primorani su da zaštite građane od neprimjerenog ponašanja onih koji za to moraju snositi sankcije.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još