Drugi čovjek palestinske politike i diplomatije

Saeb Erakat, generalni sekretar PLO, preminuo od Covida-19

Hronika10.11.20, 14:01h

Saeb Erakat, generalni sekretar PLO, preminuo od Covida-19
Poznavalac engleskog jezika, poput svog maternjeg arapskog, on je bio visoko cijenjeni portparol palestinskih čelnika kao što su Yasser Arafat i Mahmoud Abbas, iako nikada nije smatran ozbiljnim kandidatom da ih naslijedi

 

Saeb Erekat, jedan od najiskusnijih i najuglednijih glasnogovornika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) tokom sporenja s Izraelom, preminuo je u utorak nakon što se zarazio koronavirusom, saopćila je njegova porodica. On je imao 65 godina.

 

- Srca punog tuge i boli, palestinski arapski narod i muslimanska nacija oplakuje Saeba Erakata - objavila je njegova šira porodica na Facebooku.

 

Poznavalac engleskog jezika, poput svog maternjeg arapskog, on je bio visoko cijenjeni portparol palestinskih čelnika kao što su Yasser Arafat i Mahmoud Abbas, iako nikada nije smatran ozbiljnim kandidatom da ih naslijedi.

 

Erakat, generalni sekretar PLO, potvrdio je 8. oktobra da se zarazio koronavirusom. Tri godine ranije, on je bio podvrgnut transplantaciji pluća u Sjedinjenim Državama koja je ostavila ranjivim njegov imunološki sistem.

 

On je preminuo nakon što je sedmicama boravio na tretmanu u medicinskom centru Hadassah u Jerusalemu. Porodica je saopćila da je preminuo od "komplikacija koje su uslijedile nakon zaraze koronavirusom".

 

Jedan od najmlađih članova palestinskog čelništva, Erakat je bio neuobičajen po tome što nije proveo decenije u egzilu s Arafatom i Abbasom, starijom generacijom pokreta Fatah, koji dominira u PLO.

 

Dobro poznat u diplomatskim krugovima širom svijeta i redovno se pojavljujući u međunarodnim medijima, on je bio drugi čovjek palestinske politike i diplomatije.

 

U posljednjim je godinama Erakat bio ključno palestinsko lice u verbalnom ratu s Trumpovom administracijom oko američkog plana koji bi ostavio Izraelu kontrolu nad jevrejskim naseljima na velikim površinama okupirane Zapadne obale, prenosi Reuters.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!