Agenti zadovoljno trljaju ruke

Nekretnine najsigurnija investicija: Skočile cijene i prodaja, isplativije je kupiti stan nego štedjeti u banci

Biznis Klub10.11.20, 13:18h

Nekretnine najsigurnija investicija: Skočile cijene i prodaja, isplativije je kupiti stan nego štedjeti u banci
Na veća ulaganja u nekretnine odrazilo se i to što su kamatne stope na štednju u bankama godinama veoma niske, tako da je isplativije kupiti stan nego štedjeti u banci - pojasnio je Milanović

 

Ulaganje u nekretnine pokazalo se najsigurnijim u vrijeme pandemije virusa korona, što potvrđuju i podaci statističara prema kojima je u trećem tromjesečju ove godine prodato 63,3 odsto više novih stanova u Republici Srpskoj u odnosu na isti period lani, piše Glas Srpske.

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj je tokom jula, avgusta i septembra prodato ukupno 689 novih stanova. Statističari su izračunali da je prosječna cijena u tom periodu iznosila 1.596 maraka po kvadratu, te da je veća za 4,5 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

 

Iako je na početku pandemije, u martu i aprilu, potražnja za stanovima splasnula usljed neizvjesne situacije, u trećem tromjesečju ove godine trgovci nekretninama zadovoljno trljaju ruke. Ističu da se u ovom periodu pokazalo da investiranje u nekretninu nosi najmanje rizika, što nije slučaj sa pokretanjem biznisa ili nekim drugim investicijama.

 

Direktor Agencije za nekretnine “Remaks” u Banjaluci Dragan Milanović pojašnjava za “Glas Srpske” da u segmentu stanogradnje nije bilo velikih poremećaja, a izgradnja je povećana.

 

- U proteklih nekoliko godina stanogradnja se kretala uzlaznom putanjom i pandemija je taj sektor zatekla u veoma dobrom stanju. Cijene u Banjaluci su rasle, pa je kvadrat i do 2.500 maraka. Međutim, Banjaluka je sa aspekta tržišta nekretnina u najboljem položaju. Investitori nisu prekidali izgradnju, nisu padale cijene, a svemu tome razlog je velika potražnja. Nekretnine kupuje onaj ko ima novac ili ko je kreditno sposoban i čini mi se da pandemija još nije ostavila negativne posljedice na ovaj sektor - rekao je Milanović.

 

Naglasio je da će, ukoliko ovakva situacija potraje duže, drastično pasti kupovna moć, pa se tada možda može očekivati i pad potražnje za stanovima, a poteškoće bi mogle nastati i zbog oštrijih kriterijuma kreditiranja koje uvode komercijalne banke.

 

- Značajno je veća potražnja za stanovima manje kvadrature. Ako govorimo o strukturi kupaca, polovina je onih koji nisu iz Banjaluke, pa te stanove izdaju pod kiriju. Osim toga, naši ljudi u inostranstvu investiraju radije u nekretnine i ubiru prihod od kirije. Na veća ulaganja u nekretnine odrazilo se i to što su kamatne stope na štednju u bankama godinama veoma niske, tako da je isplativije kupiti stan nego štedjeti u banci - pojasnio je Milanović.

 

U bijeljinskoj Agenciji za nekretnine “Astra” ističu da se cijene novih stanova kreću od 1.600 do 2.000 maraka po kvadratu, u zavisnosti od lokacije.

 

- Cijene su skočile u odnosu na prošlu godinu, ali, uprkos tome, potražnje za stanovima do 55 kvadrata ima - rekli su u toj agenciji.

 

Poslovni prostori

 

Dragan Milanović je rekao da je primjetno da su privredne aktivnosti u padu.

 

- Izgradnja privrednih objekata, poslovnih prostora je u padu, jer je došlo do prolongiranja investicija te vrste za neka bolja vremena s obzirom na veoma neizvjesnu situaciju - rekao je Milanović.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još