haos u sistemu, korona napravila pometnju

Građani sluđeni, sami se liječe, struka upozorava: Nipošto antibiotici, uzimajte vitamine, paracetamol, a ako se pogorša...

Hronika10.11.20, 09:27h

Građani sluđeni, sami se liječe, struka upozorava: Nipošto antibiotici, uzimajte vitamine, paracetamol, a ako se pogorša...
"Bolje bi bilo da imamo mogućnost za Favipiravir. Lijek koji će ubrzo biti dostupan i običnim građanima. Biće nam besplatan" - kazao je Zalihić

 

Gužve ispred Covid centara u Sarajevu. Mišljenja podijeljena. Jedni razumiju zašto čekaju po nekoliko sati, drugi polako gube strpljenje.

 

"Testirala sam se u petak. Radili su mi bris grla i bris nosa. Nakon što sam se testirala tek jutros sam dobila rezultate nakon 50 poziva lokalnoj ambulanti", ispričala je za N1 jedna djevojka.

 

Zbog situacije u kojoj je zdravstveni sistem i nemogućnosti čestog savjetovanja sa ljekarima, građani se odlučuju na samoicijativno korištenje antibiotika i lijekova. Doktori upozoravaju da se to ni pod koju cijenu ne smije raditi.

 

"Internet je jedno veliko zlo. Tu kruže preporuke razne. Od antibiotske terapije, hlorokina do antiviralne terapije. Znači postoji jasna indikacija za neke stvari. Nipošto uzimati antibiotike bespotrebno. To nisu bombone, to su ozbiljni lijekovi koji mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Na to najviše apeliram. Uzimajte vitamine, paracematol po potrebi. Uzimajte dosta tekućine. Ukoliko vam se jave ozbiljniji simptomi odmah se javite pa ćemo dalju brigu preuzeti mi", savjet je Minele Zekiri-Sivro, infektologinje.


Favipiravir i Remdesivir lijekovi koji mogu pomoći Covid pacijentima. Ti lijekovi nisu trenutno odobreni na tržištu BiH. Ove lijekove odbio je nabaviti premijer Federacije Fadil Novalić. Briga o zdravlju moraju i građani sami o sebi voditi poručuje direktor Hitne pomoći u Sarajevu. I on upozorava da građani moraju razmišljati šta koriste od antibiotika. Zalihić preporučuje Favipiravir koji bi uskoro mogao doći u BiH.

 

"Bolje bi bilo da imamo mogućnost za Favipiravir. Lijek koji će ubrzo biti dostupan i običnim građanima. Biće nam besplatan. Jer je Zavod zdravstvenog osiguranja to smo danas na Kriznom štabu zvanično dobili informaciju sve je pokrenuo. Plaćeno je hiljadu doza, hiljadu kutija. Biće dostupan odmah građanima KS da se propisuje. A ne da se propisuje onako da kažem s vrata Sumamed. I dobili smo situaciju da danas nema građanima u KS koji nije koristio antibiotik a to je užasno za sve nas", rekao je Zalihić.

 

Federalni ministar zdravstva za N1 rekao je da je ovaj enitet pred slomom zdravstva i da u budućnosti je mogući i scenarij sa 5.000 zaraženih na dnevnom nivou.

 

Mandić ističe da je već tri puta ministarstvo predlagalo Štabu Civilne zaštite da se proglasi stanje nesreće na području cijele Federacije, kao što je bilo u martu. Sva tri puta su odbijeni.  Krizni štab Civilne zaštite treba da proglasi stanje nesreće na području cijele Federacije i onda se može proglasiti lockdown poručuje Mandić.

 

Videoprilog gledajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još