pokazala studija

Antitijela priskaču u pomoć: Naučnici otkrili kako prehlada pomaže protiv korone

Hronika10.11.20, 08:58h

Antitijela priskaču u pomoć: Naučnici otkrili kako prehlada pomaže protiv korone
Kako bi dodatno provjerili otkriće, proučili su još 300 uzoraka krvi koje su prikupili prije izbijanja pandemije, odnosno uzorke koji su prikupljeni od 2011. do 2018. godine

 


Antitijela koja ostanu u krvi nakon što osoba preboli običnu prehladu mogu da se uspješno bore i protiv virusa korona, pokazuje nova britanska studija.

 

Naučnici sa Univerziteta Francis Krik u Londonu razvili su visoko osjetljiv test na antitijela za koronavirus.

 

Prilikom upoređivanja testova krvi Covid pacijenata sa uzorcima osoba koje nisu zaražene, otkrili su da neki od zdravih učesnika testiranja u sebi već imaju antitijela koja mogu da napadnu koronavirus, bez obzira na to što do tada nisu oboljeli od Covida-19.

 

Britanski naučnici zaključili su da su se njihova antitijela formirala zbog izlaganja drugim virusima koji su po strukturi slični novom virusu, navodi Financial Express.

 

Kako bi dodatno provjerili otkriće, proučili su još 300 uzoraka krvi koje su prikupili prije izbijanja pandemije, odnosno uzorke koji su prikupljeni od 2011. do 2018. godine.

 

Većina uzoraka imala je antitijela koja su nastala kao posljedica imunog odgovora na običnu prehladu.

 

Od 300 uzoraka, uzorak svake 20. odrasle osobe formirao je antitijela koja su reagovala i na koronavirus  a najviše ih je pronađeno u uzorcima djece u dobi između šest i 16 godina.

 

Djeca imaju najviše tih antitijela jer su sklonija većem izlaganju drugim sojevima korone, a to objašnjava i zašto su manje ranjiva na teži oblik bolesti, navode autori studije.

 

Šiljati protein na površini virusa korona, koji je ključan za ulazak virusa u zdravu ćeliju, sastoji se od dva dijela - S1 i S2. Dok je S1 zadužen za vezivanje za ćeliju, S2 mu omogućava da u nju uđe.

 

Studija je pokazala da su S2 dijelovi novog virusa slični u strukturi koronavirusima obične prehlade, što formiranim antitijelima pomaže u borbi i protiv novog virusa. 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!