Nova uputstva stupaju na snagu u ponedjeljak u RS

Osoba koja ima samo jedan simptom a nema temperaturu, neće se testirati. Ipak, bit će tretirana kao Covid pozitivna

Hronika07.11.20, 16:29h

Osoba koja ima samo jedan simptom a nema temperaturu, neće se testirati. Ipak, bit će tretirana kao Covid pozitivna
Ako nije potreban pregled, ta osoba će ostati kod kuće i pratiće se njeno zdravstveno stanje. U svakom slučaju ne treba da se kreće sve do trenutka kada porodični ljekar ne da saglasnost, pojasnio je Zeljković

 

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je Srni da će, prema novom uputstvu o testiranju na kovid 19, biti testirane samo one osobe za koje porodični ljekar ili ljekari iz Higijensko-epidemiološke službe (HES) procijene da je to nephodno, prenose Nezavisne novine.

 

Zeljković je rekao da ovo uputstvo stupa na snagu u ponedjeljak kada će biti zvanično upućeno svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

 

Prema njegovim riječima, primjenom ovog uputstva neće biti ni dužeg čekanja rezultata testova, kao što je bilo ranije zbog velikog broja testiranja na dnevnom nivou i kapaciteta aparata za testiranje.

 

"Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao kovid pozitivna osoba. NJeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled. U tom slučaju porodični ljekar, odnosno kolege iz HES-a procijeniće da li je neophodno da se uzme uzorak za testiranje", pojasnio je Zeljković.

 

On je naglasio da osoba koja osjeti bilo koji respiratorni simptom - temperaturu, kašalj, bolove u mišićima, kostima treba odmah da se javi svom porodičnom ljekaru i da ostane kod kuće, a porodični ljekara će na osnovu kontakta sa tom osobom da procijeni njegovo zdravstveno stanje i u slučaju potrebe biće upućena na ljekarski pregled.

 

"Ako nije potreban pregled, ta osoba će ostati kod kuće i pratiće se njeno zdravstveno stanje. U svakom slučaju ne treba da se kreće sve do trenutka kada porodični ljekar ne da saglasnost", pojasnio je Zeljković.

 

On je rekao da se na kovid 19 retestiraju samo zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici kolektivnih smještaja, jer oni nose najveći rizik zaraze, ali prema procjenama HES-a, kada su neke specifične situacije mora biti izvršeno retestiranje i drugih ljudi.

 

Na pitanje ko kontroliše osobe koje imaju određene simptome, a nemaju rješenje o izolaciji, niti su testirane, Zeljković je naglasio da te osobe ostaju kod kuće i tu dolazi do izražaja vlastita kontrola.

 

"One imaju utvrđeno bolovanje, treba same sebe da kontrolišu i to je odgovornost pojedinca. Naravno da je nemoguće da kontrolišete svaku osobu da li je u izolaciji, na bolovanju ili ne, već je odgovornost na pojedincima da shvate izuzetnu ozbiljnost situacije u kojoj se sada naliazimo i da je neophodno da nivo odgovornosti podignu na maksimum - da ostanu kod kuće, prate savjete ljekara, struke i da čuvaju svoje i zdravlje svoje porodice", istakao je Zeljković.

 

Kada je riječ o pacijentima koji imaju druga oboljenja, naveo je Zeljković, oni se i dalje po redovnoj proceduri obraćaju svom ljekaru, koji će ih naručiti za pregled bilo da je kontrolni ili neka vanredna situacija.

 

"U slučaju traumatičnih događaja i hitnih rješavanja zdravstvenog stanja, tu su hitne medicinske službe pri domovima zdravlja koje uredno primaju pacijente", pojasnio je Zeljković.

 

Na pitanje da li zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj imaju dovoljno zaštitne opreme i testova, Zeljković je naglasio da u tom pogledu nema nikakvih problema i da sve zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama i opreme i testova.

 

"Što se tiče smještajnih kapaciteta, tu je situacija varijabilna i mijenja se na dnevnom nivou. Kapaciteti se polako popunjavaju, ali što je veoma bitno otvaraju se dodatni kapaciteti kako bi svi pacijenti mogli da budu primljeni i imali adekvatnu medicinsku pomoć", rekao je Zeljković.

 

On je još jednom apelovao na sve građane Republike Srpske da je u vrijeme pandemije potrebna odgovornost svakog pojedinca.

 

"Apeli koje upućujemo svakodnevno već mjesecima, nažalost, kod pojedinaca nisu dali rezultati. Svjesni smo da postoji određeni otpor kod nekih ljudi u pogledu poštivanja preporučenih mjera kao što je nošenje zaštitne maske i fizička distanca, ali vidimo da kada se desi oboljenje u njihovoj porodici tek onda reaguju i preduzimaju mjere zaštite. Nažalost, tada je već kasno", konstatovao je Zeljković.

 

On je poručio da svi mi kao društvo moramo da budemo odgovorni jedni prema drugim, a najveći čin odgovornosti, humanosti i solidarnosti jeste upravo nošenje zaštitne maske za koju znamo da ne štiti nas lično, već druge štiti od nas.

 

"Upravo u tom trenutku vidimo koliko je bitno da svi nosimo maske", naglasio je Zeljković.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još