komemoracija osmog novembra

Kolege neutješni: 'Kao da su baš svaka replika i svaki pokret pitanje života i smrti, takav je Dragan kakvog ću pamtiti...'

Hronika06.11.20, 12:32h

Kolege neutješni: 'Kao da su baš svaka replika i svaki pokret pitanje života i smrti, takav je Dragan kakvog ću pamtiti...'
Odlazak Dragana Jovičića strašan je gubitak ne samo za bosanskohercegovačko glumište, već i uopšte za glumište sa ovih prostora - istaknuo je za Fenu direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Izudin Bajrović

 

Veseo i duhovit u neformalnom razgovoru, kao da nijedna tema nije ni previše ozbiljna ni previše teška, a silno ozbiljan na poslu kao da su baš svaka replika i svaki pokret pitanje života i smrti, takav je Dragan kakvog ću pamtiti - kazao je za Fenu teatrolog Darko Lukić na tužnu vijest o smrti glumca i prijatelja Dragana Jovičića.

 

Lukić je istakao da je Dragan imao dar, vještinu i znanje izvrsnog glumca, i to je svaki njegov izlazak na scenu činilo važnim.

 

- Imao je on, pritom, i onaj dar i vještinu koji su svaki njegov dolazak na probu, svako privatno druženje ili slučajni susret na cesti činili važnim. Imao je veliko i iskreno poštovanje prema drugima, osobinu koju, nažalost, tako rijetko susrećemo. Toliko rijetko da nam silno trebaju ljudi poput Dragana, kako bi nas podsjetili koliko nam u našim svjetovima nedostaje poštovanja drugih. Znao je svakome u publici, svakome na sceni i svakome u usputnom susretu pokazati da mu je stalo, da mu je ona ili on važna ili važan...I zato je bilo važno imati Dragana - riječi su Lukića.

 

Velikan bosanskohercegovačke glumačke scene Dragan Jovičić preminuo je noćas u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike "Podhrastovi" u Sarajevu.

 

Rođen je u Rogatici 22. novembra 1953. godine. Bio je filmski i pozorišni glumac te direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine.

 

Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

 

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i "Šestoaprilske nagrade" Grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra. 

 

Bajrović: Odlazak Jovičića strašan je gubitak za glumište sa ovih prostora

 

Odlazak Dragana Jovičića strašan je gubitak ne samo za bosanskohercegovačko glumište, već i uopšte za glumište sa ovih prostora - istaknuo je za Fenu direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Izudin Bajrović, reagirajući na vijest o smrti glumačkog barda.

 

Jako ga je, kaže, potresla vijest o Jovičićevoj smrti koju je dobio rano jutros. Znao je da je bolestan, ali je vjerovao da će se izvući i nastaviti život u teatru sa svojim kolegama.

 

- Ta vijest, koliko god smrt ne bi trebala da iznenadi, ipak me je jako iznenadila. Bili smo kolege i prijatelji, imali smo priliku da sarađujemo skupa. Radili smo i zajedničku predstavu u koju smo uložili puno truda - naveo je Bajrović.

 

Za njega, Jovičić je bio veliki glumac, zvijezda jugoslovenske televizije sa dvije predstave.

 

- Potom je uplovio u teatarski život, gdje je ostvario brojne vrhunske uloge koje su ga svrstale u najznačajnije glumce sa ovih prostora - zaključio je direktor NPS.

 

Mustafić: Odlazak anđela teatra, aristokrate duha

 

Dragan je bio anđeo teatra, veliki umjetnik, aristokrata duha. Poseban na sceni kao i životu, plijenio je svojom plemenitom energijom i otmjenošću poziva, glumu je doživljavao kao svetost igre - kazao je za Fenu reditelj Dino Mustafić, govoreći o velikom gubitku teatarske scene nakon informacije o smrti glumačkog barda Dragana Jovičića.

 

Mustafić navodi da u teatru postoji jedna utjeha, sjećanje na predstave koje žive dok se o njima govori. Dragan će, smatra on, vječno ostati inspiracija za ono najbolje što umjetnost može dati ljudima.

 

I glumica Vanesa Glođo poručila je prijetelju, kolegi, učitelju: "Dragi Dragane mnogo ćeš nedostajati na sceni, u brodovima, opet na sceni. Za mene počinje novo doba, pozoriste bez Dragana. Još pozorište bez Nade (Đurevske) nisam prihvatila i sad ...", kazala je za Fenu ovim tužnim povodom Glođo.

 

Komemoracija u povodu smrti Dragana Jovičića 8. novembra u Kamernom teatru 55

 

Kamerni teatar 55 obavještava da će komemoracija u povodu smrti Dragana Jovičića biti održana u nedjelju, 8. novembra na sceni Kamernog teatra 55.

 

U  galeriji "Gabrijel“ Kamernog teatra 55 biće otvorena knjiga žalosti u koju se mogu upisati građani Sarajeva.

 

-S obzirom na preporuke Kriznog štaba o broju posjetilaca teatru, a to je 70 ljudi, ovim putem pozivamo sarajevske glumce da dođu na komemoraciju, jer će oni imati prioritet - navode iz ove teatarske kuće.

 

Prema želji porodice, sahrana Dragana Jovičića će biti obavljena u uskom porodičnom krugu, sa datumom koji će porodica naknadno utvrdit, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook