Novi stanovnici Bijele kuće?

Jill Biden bi mogla postati prva žena predsjednika koja će zadržati svoj posao ako suprug pobijedi

ŽENA iN05.11.20, 20:04h

Jill Biden bi mogla postati prva žena predsjednika koja će zadržati svoj posao ako suprug pobijedi
Ušla je u povijest kao prva ‘druga dama‘, odnosno supruga potpredsjednika SAD-a koja je radila na nekom plaćenom poslu

 

Dr. Jill Biden još na dan izbora putovala je po Americi, posjećivala birališta po Floridi i Sjevernoj Karolini i hrabrila birače koji su u redovima čekali da glasaju, kako bi pomogla svom suprugu da ostvari mladenački san i postane predsjednik SAD-a. Profesorica književnosti udala se za Joea Bidena 1977. Tako je postala pomajka Hunteru i Beauu, dvojici Bidenovih sinova iz njegova prvog braka, piše Jutarnji list.

 

Njihova majka s malom sestrom poginula je u prometnoj nesreći 1972., u kojoj su oba dječaka bila ozlijeđena. Jill Biden je također iza sebe imala brak: upoznala je mladog senatora koji je putovao u Washintgon iz Delawarea baš kad je bila u procesu razvoda. Sklopili su katolički brak u julu 1977. u kapelici u zgradi UN-a u New Yorku. Jill i Joe dobili su 1981. kćer Ashley. Beau Biden preminuo je od raka 2015., tako da se nova predsjednička obitelj sastoji od supruge Jill, sina Huntera i kćeri Ashley.

 

Promjena očekivanja


"Ona je nevjerojatno čvrsta i lojalna", opisao ju je suprug. U ovoj kampanji neumorno je sudjelovala i na malim predizbornim skupovima u nizu država, od Michigana i New Hampshirea do Floride. Pozivala je birače da glasaju za Bidena, ne samo birače demokrata nego i nezavisne i republikance razočarane Trumpom.

 

Jill Biden ima dva magisterija i doktorat, 13 godina je predavala engleski jezik i književnost na koledžu, podučavala je adolescente s emocionalnim problemima u psihijatrijskim bolnicama. Ušla je u povijest kao prva "druga dama", odnosno supruga potpredsjednika SAD-a koja je radila na nekom plaćenom poslu. Osnivačica je više neprofitnih udruga za borbu protiv raka dojke i promicanje čitanja.

 

Jill Biden (69) bi mogla postati prva First Lady koja će zadržati svoj posao i nakon što joj muž postane predsjednik. "Većina Amerikanki radi i brine se obitelji, no prvim damama to nikad nije bilo dozvoljeno", tumači Katherine Jellison, profesorica prava na Sveučilištu Ohio. Ako Jill Biden nastavi predavati na koledžu, to će zauvijek promijeniti očekivanja i ograničenja uloge prve dame, rekla je za AFP Kate Andersen Brower, autorica knjige o američkim prvim damama.

 

Naravno da će to zgroziti one odane tradicionalnoj ideji uloge prve dame, no vrijeme je za promjene, uvjerena je Brower. Uteg za Bidena je poslovanje njegova sina Huntera, otkako je otkriveno da je poslovao s Kinom i Ukrajinom, što je Trump jedva dočekao iskoristiti. Poput oca, Hunter (50) je studirao povijest i magistirao pravo, na Yaleu.

 

Partner je u investicijskoj tvrtki Rosemont Seneca Partners. Od 2014. do aprila 2019. bio je u upravi Burisma Holdinga, jednog od najvećih proizvođača plina u Ukrajini, osim toga bio je član uprave šangajske tvrtke za upravljanje kapitalnim ulaganjima BHR. Trump je insinuirao da je otac koristio svoj politički položaj da bi pogodovao sinu, pozivajući državnog tužitelja da pokrene istragu o njegovom poslovanju u inozemstvu.

 

Prava životinja


Hunter s prvom suprugom Kathleen ima troje djece, Naomi, Finnegana i Maisy. Razveli su se 2017. U maju 2019. oženio se za južnoafričku redateljicu Melissu Cohen, s kojom je u martu dobio sina. Bio je u vezi s udovicom svoga brata, priznao je jedno izvanbračno dijete. Mediji su puno pisali o njegovoj borbi s alkoholom i drogom.

 

Toga ima u svakoj obitelji, poručio je. Za razliku od biznismena Huntera, Bidenova kćer Ashley Biden (39) više je okrenuta društveno korisnom djelovanju. Aktivistkinja i modna dizajnerica, Ashley Biden magistrirala je socijalni rad i radila 15 godina kao socijalna radnica u Delawareu. Osnovala je modnu kuću Livelihood kako bi prikupila novac za ublažavanje socijalnih nejednakosti.

 

Kao aktivistkinja prvo se okušala u borbi za prava životinja: kao djevojčica pisala pisma kozmetičkoj tvrtki koja proizvode testira na životinjama, borila se za zaštitu dupina koji su često stradavali u mrežama za tune. Pravila je pritisak na oca, pa je zajedno sa zastupnicom Barbarom Boxer 1990. pripremio zakon za zaštitu dupina. "Jako sam ponosan na nju", ističe Joe Biden.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još