Veterinarska inspekcija KS

Potvrđena salmonela na tri farme peradi u Kantonu Sarajevo: Inspektori naredili klanje 46.677 komada tovne peradi

Hronika05.11.20, 13:01h

Potvrđena salmonela na tri farme peradi u Kantonu Sarajevo: Inspektori naredili klanje 46.677 komada tovne peradi
Uvijek je važno prilikom pripreme hrane obratiti pažnju na upute proizvođača vezane za odgovarajuću termičku obradu prije konzumacije, što je obavezni podatak na deklaracijama hrane, navode iz KUIP-a

 

Veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo od jula sve raspoložive kapacitete je usmjerila na provođenje programa kontrole i monitoringa zaraznih bolesti životinja od značaja za javno zdravstvo, uključujući i bolesti koje se prenose hranom kao što su salmonele i kampilobakterije.

 

Monitoring prisustva salmonela kod žive peradi do sada je izvršen u većini farmskih uzgoja na području Kantona Sarajevo, odnosno na ukupno 28 farmi, od čega je pregledano 16 farmi tovne peradi (brojlera) i šest farmi koka nesilica, dok su u toku pretrage na još šest registriranih farmi, saopćeno je iz Inspektorata veterinarske inspekcije KUIP-a KS.

 

Laboratorijskim ispitivanjem dijagnostičkog materijala na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu do sada je na tri farme potvrđeno prisustvo Salmonella-e enteritidis u fecesu tovne peradi, radi čega je na sanitarno klanje upućeno ukupno 46.677 komada tovne peradi, što je dva puta više u odnosu na prošlu godinu.

 

S ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo na spornim farmama su provedene pooštrene biosigurnosne mjere, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke, te ostale propisane mjere. Paralelno sa navedenim aktivnostima u uzgojima koka nosilica, kao i u prometu na području KS-a, veterinarski inspektori provode uzorkovanje i ispitivanje svježih konzumnih jaja namijenjenih javnoj potrošnji na prisustvo salmonela gdje u, do sada ispitanim uzorcima, nije bilo pozitivnih rezultata, navodi se u saopćenju.

 

Kako je prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo salmonela najčešće izoliran uzročnik trovanja hranom, iz KUIP-a KS upozoravaju sve subjekte u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, na nužnost provođenja općih i posebnih mjera higijene hrane zasnovanih na principima HACCP sistema, kao i mjera samokontrole Salmonella u hrani koju stavljaju na tržište.

 

Potrošači prilikom pripreme i upotrebe hrane trebaju održavati zavidnu razinu kulture vlastite prehrane i higijene, koja uključuje adekvatnu termičku obradu namirnica, posebno pilećeg mesa i jaja. Uvijek je važno prilikom pripreme hrane obratiti pažnju na upute proizvođača vezane za odgovarajuću termičku obradu prije konzumacije, što je obavezni podatak na deklaracijama hrane, navode iz KUIP-a.

 

Slijedeći preporuke Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) i Svjetske veterinarske asocijacije (WVA) Inspektorat veterinarske inspekcije KUIP-a i u vrijeme pandemije koronavirusa nastavlja kontinuitet kontrola u oblasti sigurnosti hrane, prevencije bolesti i upravljanju hitnim situacijama, navodi se u saopćenju.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još