'Avaz' otkriva

'Načelnik je neke snimke zaboravio': Semir Efendić prijavljen Tužilaštvu zbog izbornih prevara

Front05.11.20, 12:07h

'Načelnik je neke snimke zaboravio': Semir Efendić prijavljen Tužilaštvu zbog izbornih prevara
Nakon lokalnih izbora 2016., kao tadašnji kandidat SDA, prezentirao sam ti dokaze o krađi glasova koju su vršili pripadnici SDA, na šta sam dobio odgovor da su „snimci koji se nalaze u dokazima nelegalni“. Tada si, Semire, potpuno omalovažio sadržaj snimka, jer obznanjivanje te krađe dovodilo je u pitanje tvoje glasove, rekao je Selimbegović

 

 

Protiv Semira Efendića, kandidata SDA za načelnika sarajevske općine Novi Grad, podnesena je krivična prijava nadležnim institucijama zbog izborne prevare na lokalnim izborima 2016., općim 2018. godine, kao i zbog pokušaja prevare na predstojećim lokalnim izborima, i to sve po istoj matrici, piše Avaz.ba.

 

Detalji prijave

 

Osim Efendića, krivična prijava je podnesena i protiv Hajrudina Hrvačića i Emira Omerovića, uposlenika Općine Novi Grad, te Vedrana Zubića, Elvira Resića i Mirze Selimbegovića, aktuelnog sekretara stranke Narod i pravda. Krivična prijava je podnesena Tužilaštvu BiH, Kantonalnom tužilaštvu te SIPA-i i FUP-u.

 

Kako se navodi u detaljima krivične prijave, osnova za njeno podnošenje su saznanja i dokazi koje je Selimbegović nedavno obznanio. Selimbegović je jučer kazao za „Avaz“ da on nema informaciju da je podnesena krivična prijava.

 

- Ali ću nadležnim institucijama vrlo rado sve ustupiti što imam i reći ono što je meni poznato u vezi s izbornim prevarama - kazao je Selimbegović.

 

Nedavno je Selimbegović rekao da ne može više slušati lažno moraliziranje, aludirajući na izjave aktuelnog načelnika općine Novi Grad Semira Efendića. Obraćajući se načelniku Novog Grada, Selimbegović je rekao da je Efendić ''neke snimke zaboravio''.

 

- Nakon lokalnih izbora 2016., kao tadašnji kandidat SDA, prezentirao sam ti dokaze o krađi glasova koju su vršili pripadnici SDA, na šta sam dobio odgovor da su „snimci koji se nalaze u dokazima nelegalni“. Tada si, Semire, potpuno omalovažio sadržaj snimka, jer obznanjivanje te krađe dovodilo je u pitanje tvoje glasove - rekao je Selimbegović.

 

Aktuelni sekretar Naroda i pravde dalje podsjeća Efendića da su, kada mu nije u interesu, snimci nelegalni, iako su bili vjerodostojni.

 

Asimov snimak

 

- Semire, ti i tvoji izaslanici nesumnjivo se sjećate kako ste od mene tražili da šutim i napustim Općinsko vijeće, zauzvrat mi nudivši posao u državnoj službi. Tada je to bilo uredu, bilo je „u interesu stranke i nacije“, da se kriminalne i koruptivne radnje ne iznose na vidjelo. Kada sam potpisao prijavu i dao ti je na uvid, zamolio si me da je ne predajem i da „ne rušim ugled stranke“, takozvani ugled koji ti danas rušiš na svakom koraku - istaknuo je Selimbegović.  

 

Dalje ga je podsjetio da je, kada se situacija u SDA promijenila na štetu novogradskog ogranka i kada je pokraden na unutarstranačkim izborima, onda objavio snimak „Asim“.

 

- Dva dana nakon toga objavljuješ snimak koji otkriva kako su te stranačke kolege Sarajlić i Delalić pokrali. „Asimov“ snimak za tebe je sada sasvim legalan. Nisi ti nikakva žrtva, iako se želiš tako predstaviti. Samo ti se malim dijelom vraća što u Novom Gradu provodiš u mnogo većem obimu kao načelnik i stranački funkcioner - dodao je na kraju Mirza Selimbegović.

 

Sliku rahmetli Alije Izetbegovića stavili na kontejner

 

Bivši član SDA, a sadašnji generalni sekretar NiP-a Mirza Selimbegović dodao je da zbog svega što rade funkcioneri SDA nemaju pravo ni spominjati rahmetli Aliju Izetbegovića.

 

- Kada su mu sliku, prije dvije godine, tvoje kolege iz SDA stavile na kontejner, nisam čuo da si se oglasio i osudio takvu zloupotrebu lika predsjednika u predizbornoj kampanji - rekao je Selimbegović.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još