Neizvjesna bitka za Bijelu kuću

Biden ili Trump? Komplikuje se stanje u državi koja se smatrala riješenom, u drugoj se vodi mrtva trka

Front05.11.20, 13:24h

Biden ili Trump? Komplikuje se stanje u državi koja se smatrala riješenom, u drugoj se vodi mrtva trka
Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden - 264, Trump - 214

 

I dalje traje napeta utrka za novog predsjednika SAD-a.

 

Joeu Bidenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za Bijelu kuću, no i dalje se moraju prebrojati stotine tisuća glasova u ključnim američkim saveznim državama kako bismo bili bliže ishodu tijesne borbe između Bidena i aktualnog predsjednika Donalda Trumpa koji je već krenuo poduzimati pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat.

 

Njegov stožer je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

 

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepopodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

 

Nevada nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bidenovu pobjedu.

 

Trumpa, koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu, a svaki suprotan ishod nazvao krađom, čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

 

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj se Trumpova prednost kontinuirano smanjuje, te u Sjevernoj Karolini.

 

Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden - 264, Trump - 214

 

Trenutno stanje u ključim državama u kojima još traje prebrojavanje (prema podacima AP-a, ažurirano u 7:45):

 

    Pennsylvania - vodi Trump. Donald Trump - 50.7%, Joe Biden - 48.1%. Prebrojano 89%. Država nosi 20 elektorskih glasova.
    Nevada - vodi Biden. Joe Biden - 49.3%, Donald Trump - 48.7%. Prebrojano 75%. Država nosi 6 elektorskih glasova.
    Georgia - vodi Trump. Donald Trump - 49.6%, Joe Biden - 49.2%. Prebrojano 98%. Država nosi 16 elektorskih glasova.
    Sjeverna Karolina - vodi Trump. Donald Trump - 50.1%, Joe Bide - 48.7%. Prebrojano 94%. Država nosi 15 elektorskih glasova.

 

 

Razlika u Georgiji sad iznosi 18.000 glasova

 

Malo se smanjila razlika između Donalda Trumpa i Joea Bidena u Georgiji.

 

Vodeći Trump sada ima, prema podacima AP-a, 18.098 glasova prednosti nad Bidenom, a postoci su i dalje 49.6 za Trumpa i 49.2 za Bidena.

 

Prebrojeno je 98 posto glasova.


Rješavanje problema u SAD-u će ovisiti i o odnosu snaga

 

Ishod američkih predsjedničkih izbora još je neizvjestan, ali ekonomski su problemi u koronakrizi dobro poznati, a njihovo će rješenje uvelike ovisiti o odnosu snaga između Bijele kuće i Senata.

 

Ulagači su zadovoljni aktualnom situacijom, unatoč tome što konačni izborni rezultat neće biti pouzdano utvrđen još neko vrijeme, s obzirom na najave kandidata da će ga osporiti pred sudom.

 

Ulagačko zadovoljstvo dijelom izvire iz solidnih šansi da republikanci zadrže većinu u Senatu, što znači da se politički prioriteti neće bitno mijenjati ako izborni pobjednik bude Donald Trump, objašnjava Reuters.

 

Ako pak pobijedi Biden, republikanska većina u Senatu blokirat će njegove eventualne pokušaje da progura značajnije promjene. Biden u Bijeloj kući i republikanska većina u Senatu mogli bi se pokazati najgorom mogućom kombinacijom za gospodarstvo u 2021. jer će se republikanci vjerojatno usprotiviti opsežnijem paketu poticajnih mjera, naglašava Matthew Luzzetti iz američkog ogranka Deutsche Banka.

 

Ako pak Trump dobije još jedan mandat a republikanci zadrže većinu u Senatu, moguć je opsežniji paket poticaja, budući da se Trump za to zalagao, a reizbor bi ojačao njegovu poziciju, ističe Luzzetti.

 

Kakav god bio izborni rezultat, paket poticaja trebao bi osigurati dodatnu pomoć nezaposlenima, malim poduzećima, saveznim državama i lokalnoj upravi, sve kako bi se očuvao oporavak, poručuje.


Sve oči uprte u Nevadu

 

Ako Biden dobije Nevadu u kojoj je prednost manja od 1 posto, a još je dosta glasova ostalo za izbrojati, i ako ne dođe do iznenađujućeg preokreta u Arizoni, stvar je riješena i Joe Biden postaje američki predsjednik.

 

Sve oči su stoga uprte u Nevadu koja bi nove rezultate trebala objaviti danas kasno popodne po našem  vremenu.

 

Republikanci se i dalje nadaju da će osvojiti ključne države

 

Iako su Republikanci najavili da se spremaju i za pravne bitke, njihova je istinska nada za preokretanje rezultata u korist Trumpa broj glasova u ključnim državama Pennsylvaniji, Georgiji i Arizoni.

 

Republikanci i unutar i izvan kampanje shvaćaju da je upravo tu njihov najrealniji put do pobjede, a tužbe i zahtjevi za ponovno brojanje služe kao pokušaj za koji možda i unaprijed znaju da neće uspjeti, piše CNN.

 

Trumpov stožer se još uvijek nada i preokretu u Arizoni, koji bi, vjeruju, sve okrenuo u Trumpovu korist, iako taj preokret nije naročito izgledan.


Malo se smanjilo Bidenovo vodstvo u najvećem okrugu u Arizoni, državi koja se smatra riješenom

 

U Arizoni za koju su AP, Fox News i neki drugi američki mediji proglasili pobjedu Bidena, njegovo se vodstvo malo smanjilo.

 

Najveći okrug u Arizoni Maricopa objavio je drugi od dva dijela glasova koje su najavili jučer. S tim se novim glasovima Bidenovo vodstvo u tom okrugu smanjilo za nešto više od 10.000 glasova.

 

Ažurirani ukupan broj glasova objavljen u okrugu Maricopa nakon 02:30 ujutro po tamošnjem vremenu prikazuje rezultat za Arizonu prema kojem Biden ima 912.585 glasova, a Trump 838.071.

 

Što se podataka za cijelu Arizonu tiče, Bidenova prednost pred Trumpom sada iznosi nešto manje od 3 posto.


Zbog napetosti s prebrojavanjem prosvjedi u više saveznih država

 

U Portlandu u Oregonu nacionalna garda aktivirana je nakon protu-Trumpovog prosvjeda u kojem se pozivalo da se svaki glas prebroji, a koji je postao nasilan. Svjedoci kažu da su neki od prosvjednika razbijali izloge.

 

U međuvremenu, u Minneapolisu, policija je uhitila prosvjednike nakon što je njih 200 blokiralo glavnu cestu. Američki mediji rekli su da je skupina prosvjedovala protiv Donalda Trumpa i njegovog poziva da zaustavi brojanje glasova.

 

Slični prosvjedi zabilježeni su i u New Yorku, Philadelphiji i Chicagu.

 

U Detroitu su se pro-Trumpove pristaše okupile ispred centra za brojanje glasova, lupajući po prozorima i vičući: "Zaustavite brojanje." Mali prosvjed protiv prebrojavanja zabilježen je i u Phoenixu u Arizoni.

 

Trenutno stanje s glasovima u Pennsylvaniji

 

S prebrojenih 71 posto dopisnih glasova u Pennsylvaniji, još treba biti izbrojeni 763.000 glasova.

 

Ključni rezultati očekuju se iz očekuju se iz okruga Philadelphia, najvećeg u državi, i okruga Allegheny te Pittsburgha. Ti bi rezultati trebali stići tijekom jutra po našem vremenu.

 

U okrugu Philadelphia, velikom demokratskom uporištu, 120.000 glasačkih listića još uvijek je neprebrojano. Sedamdeset posto tih glasačkih listića dali su registrirani demokrati, dok su 20% dali registrirani republikanci.

 

U Pennsylvaniji je trenutno rezultat 50.7 posto za Trumpa i 48.1 za Bidena, čime se Trumpova prednost u toj državi dodatno smanjila.

 

Guverner Pennsylvanije Tom Wolf kaže da će se tamo prebrojavanje glasova nastaviti, usprkos pokušajima predizbornog tima predsjednika Trumpa da to zaustavi.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još