nakon skoro tri decenije

Mislili smo da ih više nema: Sarajevo konačno slobodno od mina, ove dvije općine bile su 'opasne' sve do sada...

Hronika03.11.20, 19:38h

Mislili smo da ih više nema: Sarajevo konačno slobodno od mina, ove dvije općine bile su 'opasne' sve do sada...
Tokom operacija na terenu u ove dvije općine pronađeno je i uništeno 279 mina i drugih eksplozivnih naprava, što je učinilo cjelokupni region značajno sigurnijim za stanovnike Bosne i Hercegovine

 

 

Sarajevo bez mina, projekt kojeg finansiraju Sjedinjene Američke Države i koji ima za cilj osloboditi od mina preko šest miliona kvadratnih metara minski sumnjive površine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i njegovoj neposrednoj okolini, postigao je izuzetno važan cilj. Aktivnosti deminiranja uspješno su završene u dvije općine u sastavu Grada Sarajeva koje su do danas bile zagađene minama, učinivši cijeli grad konačno slobodnim od mina. 


Tokom operacija na terenu u ove dvije općine pronađeno je i uništeno 279 mina i drugih eksplozivnih naprava, što je učinilo cjelokupni region značajno sigurnijim za stanovnike Bosne i Hercegovine.

 
Implementacija projekta Sarajevo bez mina započela je u aprilu 2019. godine, a u potpunosti ga finansiraju Sjedinjene Američke Države, vodeći donator u borbi protiv mina i drugih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u Bosni i Hercegovini. Projekt, kojeg implementira humanitarna organizacija ITF Enhancing Human Security (ITF), u partnerstvu sa Centrom za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC) i Marshall Legacy Institute (MLI), ima za cilj potpuno otkloniti uticaj mina i drugih eksplozivinih ubojnih sredstava u gradu Sarajevu; projekt također obuhvaća i općine u okolini Sarajeva.

 

sarajevo-bez-mina-3

 
Projekt je sada dostigao izuzetno važan cilj, jer su dvije gradske općine (Stari Grad i Novi Grad), koje su bile zagađene minama, sada proglašene oslobođenim od mina od strane Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC). Tokom deminiranja u ovim općinama, deminerski timovi MDDC-a pronašli su i uništili 279 mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava. 


Ova postignuća učinila su grad potpuno slobodnim od uticaja mina, a time i značajno sigurnijim za sve njegove stanovnike i posjetioce. Istovremeno stvoreni su preduslovi daljnjeg ekonomskog razvoja, razvoja poljoprivrede i novih infrastrukturnih projekata.

 
Međutim, posao još nije gotov jer MDDC, ITF i MLI nastavljaju s aktivnostima deminiranja susjednih sarajevskih općina Vogošće i Istočnog Starog Grada koje čine dio šireg gradskog područja.

 

sarajevo-bez-mina-1 


Ovako velike ciljeve ne bi bilo moguće postići bez finansijske podrške Sjedinjenih Američkih Država, kao i pomoći i podrške lokalnih vlasti, posebno BHMAC-a, načelnika pojedinih općina i gradonačelnika Grada Sarajeva. Oružane snage BiH i Federalna uprava civilne zaštite također aktivno podržavaju implementaciju ovog projekta. Projekt Sarajevo bez mina primjer je snažnog bilateralnog partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

 

Od 1996. godine Sjedinjene Države osigurale su više od 117 miliona američkih dolara u programima uništavanja konvencionalnog oružja u Bosni i Hercegovini, uključujući deminiranje i uništavanje konvencionalnog naoružanja i municije. Sjedinjene Američke Države su predane poboljšanju sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz američki program humanitarnog deminiranja, finansirajući partnere u projektima vraćanju zemljišta u produktivnu upotrebu. Do danas su Sjedinjene Američke Države finansirale deminiranje više od 35,7 miliona kvadratnih metara zemljišta koje je predato na upotrebu lokalnom stanovništvu u Bosni i Hercegovini.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!