Klub zastupnika SBB-a u Parlamentu FBiH reaguje

Nanesena je direktna šteta po studente... KCUS je nastavna baza za fakultete 'grupacije medicinskih nauka'!

Front02.11.20, 18:04h

Nanesena je direktna šteta po studente... KCUS je nastavna baza za fakultete 'grupacije medicinskih nauka'!
Kako se naglašava u saopćenju za javnost, Statut Univerziteta u Sarajevu u čl. 34 precizira da je "Klinički centar Univerziteta Sarajevo osnovna nastavna klinička baza za fakultete Grupacije medicinskih nauka Univerziteta" (Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija)

 

Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) u Federalnom parlamentu reagirao je na rješenje Federalnog ministarstva zdravstva od 13. maja 2020. kojim se predlaže da Klinički centar univerziteta Sarajevu (KCUS) bude nastavna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

 

- Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je Rješenje o izmjeni Rješenja od 13.05.2020 po zahtjevu KCUS-a kojim se mijenja tačka 2. i glasi "Daje se prijedlog da Klinički centar Univerziteta Sarajevo bude nastavna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu". Zahtjeva se hitno ukidanje tog rješenja jer je time prekršen Zakon o visokom obrazovanju KS član 151. koji jasno propisuje da je KCUS nastavna baza svim organizacionim jedinicama koji pripadaju grupaciji medicinskih nauka (od 01.08.2018) - navodi se.

 

Kako se naglašava u saopćenju za javnost, Statut Univerziteta u Sarajevu u čl. 34 precizira da je "Klinički centar Univerziteta Sarajevo osnovna nastavna klinička baza za fakultete Grupacije medicinskih nauka Univerziteta" (Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija).

 

- Ovim rješenjem nanesena je direktna šteta po studente i nemogućnost realiziranja nastave na KCUS-u - ističe Klub zastupnika SBB-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!