video/ koga će izabrati sabor spc?

Rođeni Sarajlija mogao bi naslijediti Amfilohija: Ko je mladi episkop Metodije, voli da zapjeva i zasvira...

Hronika02.11.20, 13:55h

Rođeni Sarajlija mogao bi naslijediti Amfilohija: Ko je mladi episkop Metodije, voli da zapjeva i zasvira...
Sabor SPC se, inače, održava jednom godišnje, u maju. Za nasljednika na tronu Svetog Petra Cetinjskog potrebna je dvotrećinska većina, a glasanje je tajno

 

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve, nasljednika preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija bira Sabor SPC. Ako dvojica kandidata dobiju isti broj glasova o nasljedniku na tronu Svetog Petra Cetinjskog odlučit će patrijarh Irinej. 

 

Pošto je održavanje Sabora SPC neizvjesno zbog epidemije koronavirusa, za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske postavljen je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

 

Sabor SPC se, inače, održava jednom godišnje, u maju. Za nasljednika na tronu Svetog Petra Cetinjskog potrebna je dvotrećinska većina, a glasanje je tajno - prenose crnogorski mediji.

 

Ako dvojica kandidata dobiju isti broj glasova, o novom mitropolitu će odlučiti patrijarh Irinej, koji je prvi među jednakima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 

Trenutno su u opticaju trojica kandidata, a to su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Kirilo Bojović te episkop dioklijski Metodije.

 

Zanimljivo je da je episkop dioklijski Metodije rođeni Sarajlija. 

 

Naime, rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu od roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dijete. Njegova porodica potiče iz Crne Gore, iz mjesta Žabljak.

 

Osmogodišnju školu i prva dva razreda Gimnazije završio je u Sarajevu odakle se usljed ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu. U Podgorici je završio preostala dva razreda Gimnazije, nakon čega je 1994. godine upisao Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, na kojem je i diplomirao 2001. godine.

 

Kako pišu mediji, Vladika se ne odvaja od gusla, o čemu svjedoče mnogi snimci.

 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još